Siroz Hastalığı Aşamaları

Siroz karaciğerin kalıtsal hastalığı olarak bilinir. Standart karaciğer düzgün yüzeyli ve ortalama 1,5 kg ağırlığında iken sirozlu karaciğer sarı yeşil renkte ve ortalama 350 gr kadar küçülmüş ve üstünde bir çok fındık tanesi büyüklüğünde nodül diye adlandırılan yumrular oluşmaktadır.

Siroz Hastalığının Sebepleri

Sirozun birçok nedeni vardır. En çok sebep alkol kullanılması ve hepatitlerdir. Hepatit diye adlandırılan hastalıklar virüs diye adlandırılan ve standart mikroskopta bile görülemeyecek düzeyde ufak olan organizmalarca meydana getirilir. Bunun haricinde karaciğerde fazla demir birikimi, karaciğerde fazla bakır birikimi, Karaciğer yağlanması, karaciğerin Romatizmal hastalıkları, safra kanallarındaki harabiyete bağlı daralmalar, Safra kanallarının Romatizmal hastalıkları şeklinde birçok siroz nendi bulunur.

Siroz Kimlerde Görülür?

Siroz uzun bir müddet hastalığı olanlarda görülmektedir. 10 yıl 20 yıl civarı hastalık zamanından sonra nedena bağlı şekilde siroz oluşabilir. Siroz oluştuğu takdirde karında su toplanacaktır, yemek borusunda ve midede varisler gelişecektir. Bu varisler bazı durumlarda aniden kanar ve hasta bu kanamadan ölebilir.

Siroz Hastalığının Belirtileri

Sirozlu hastaların karınları şişerken öteki kısımlarda ellerinde kollarında bacaklarında zayıflama görülmektedir.

Aşırı halsizlik durumu oluşabilir.

Vücudunun çeşitli kısımlarında ben şeklinde yalnız örümceğe benzer kılcal damarlar meydana gelir.

Ellerde titreme olabilir.

Hastaların ileri aşamaya gelince artık bilinci kaybolmaktadır ve komaya girerler.

Sirozlu hastaların ölüm sebepleri arasında hepatit koma veya varis kanaması en çok sebeplerdir.

Ardından böbrek yetmezliği gelmektedir.


-------- Sponsorlu --------

Asit tedavisi amacıyla ilaç tüketmek ve tuz kısıtlamak gerekmektedir. Yoksa ileri düzeydeki asit hastada solunum zorluğu hareket kısıtlığı gibi çok fazla problemlere sebep olmaktadır.

Diğer yandan bu kişilerde asit suyu enfekte olabilir. Sirozlu kişilerde sık görünen problemlerden bir tanesi de burun kanamasıdır. Yada rastgele bir bölgenin tahrişinde basit kanama görülmektedir. Bunun sebebi kanın pıhtılaşmasında etkili olan maddeleri karaciğerin yeteri kadar üretememesidir.

Bir diğer problem yemek borusu mide varislerinden ölüme sebebiyet verecek kadar önemli kanamaların yaşanmasıdır.

Sirozlu hastalarda bilhassa de ileri düzey sirozlularda hastanın şuut bozukluğu ciddi bir problemdir. Karaciğer koması bu kişilerde yaygındır. Bu sebeple sirozlu kişilerde özel dikkat gerekmektedir.

Siroz Hastalarının Diyeti

Sirozlu kişilerde eskiden çoğu diyet tavsiyesi yapılmaktaydı. Ancak bunlardan hiç bir tanesine kolay sebep yararlıdır. Hatta sirozlu kişilerde tuzun bile ileri düzeyde kısıtlanması tehlikelidir. Çünkü bu kişilerde iştah ile ilgili problem vardır. Tuz çok fazla azaltıldığı zaman hastanın iştahı daha fazla bozulmaktadır. Bu durumlarda hataların kan proteinleri bilhassa de albumin belirgin olarak düşecektir ve karında asit birikmesi arttığı gibi bu asidin tedavisi de artık zorlaşır.

Tuz kuşkusuz kısıtlanmaktadır ama ileri derecede değil. Yalnızca diyetinin bütünü veya büyük bölümünün protein yoğunluklu olmaması veya eğer böyle ise kabızlığın önlenmesine özel dikkat edilmesi tavsiye edilir.

Karaciğerin bozulduğuna rastlandığı vakit veya sirozun ilerlediği görüldüğü zaman fazla gecikmeden karaciğer nakli yapılması gerekmektedir. Yoksa hasta ölebilir. Karaciğer nakli ile kişiler tamamiyle normal hayatlarına dönebilmektedirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir