Robotik Kısırlık Tedavisi

Kadınlarda Kısırlık Sorununa Karşı Robotik Cerrahi Tedavisi Gündemde…

Son dönemlerde kadın hastalıkları bölümünde kapalı ameliyat tekniği olan laparoskopik cerrahinin dışında robotik cerrahi de gündeme gelmeye başladı.

Daha çok kalp ve kanser ameliyatları ile ön plana çıkan robotik cerrahi, kadınlarda kısırlığa yol açan hastalıkların tedavisinde de kullanılabiliyor.

Antalya’da düzenlenen 3. MESGE (Ortadoğu Jinekolojik Endoskopi Derneği ) toplantısında açıklama yapan Endoskopik Jinekolojik Derneği Başkanı Prof. Dr. Fatih Şendağ, “Kadının gebe kalmasını engel olan veya tekrarlayan düşüklere yol açan yapısal bozukluklar, iyi huylu tümörler ve kistler açık ameliyata ihtiyaç kalmadan kapalı yöntemle tedavi edilebiliyor.

Son dönemlerde kadın hastalıkları alanında laparoskopik cerrahinin haricinde robotik cerrahi de gündemde. Uygun hastalarda robotik cerrahinin uygulanması, açık ameliyatla aynı hatta bazı durumlarda daha iyi sonuçlar veriyor” dedi.


-------- Sponsorlu --------

Kadınlarda jinekolojik sorunların kısırlığa neden olan önemli nedenler arasında bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Fatih Şendağ, “Yapısal olarak iyi huylu rahim tümörleri olan miyomlar, büyüklüklerine, yerleşim yerlerine ve sayılarına bağlı olarak kısırlığa yol açabilirler. Rahim kanallarının kısmen ya da tamamiyle tıkalı olması, yumurtalık kanallarındaki yapışıklıklar, embriyonun tutunmasını engel olan polipler, çikolata kisti gibi sorunlar gebeliğin oluşmasına ya da tekrarlayan düşüklere yol açar. Kadın ağrı, çocuk sahibi olamama veya tekrarlayan düşük şikayetleriyle bize gelince kapalı ameliyat tekniklerinden birini tercih ederek tedavi ediyoruz” dedi.

Göbek Deliğinden Ameliyat

Belirtilen ameliyatların göbek deliğinden girilerek laporoskopik olarak yapıldığını aktaran Prof. Dr. Şendağ “Göbek deliğinden 3-5 milimetrelik ufak bir kesi yaparak sokulan aletlerle rahim, yumurtalık ve tüpleri ilgilendiren hastalık ya da sorunları direkt olarak görebiliyoruz ve cerrahi girişim gerçekleştiriyoruz.  Yumurtalık kistleri, dış gebelikler, miyomlar, gebe kalma ihtimalini artıran tüp cerrahisi ve endometriyozis  kapalı yöntemle basit bir bçimde tedavi edilebiliyor. Hastanın durumuna göre “laparoskopik tek delik” veya “robotik tek delik” ameliyatını tercih ediyoruz. Bilhassa laparoskopik  ameliyatın zor alacağını düşündüğümüz kanser cerrahisi ve dikiş atılması gereken operasyonlarda da robotu devreye sokuyoruz. Miyom, rahim sarkması  ya da endometriozis diye adlandırdığımız ileri evre çikolata kistinde de robotu tercih ediyoruz” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir