Işıklı Alerji Tedavisi (Rhinolight)

Bahar aylarında Alerji Olanlara Işıklı tedavi yöntemi olan Rhinolight öneriliyor…

Alerjik nezle (alerjik rinit), bilhassa sabah saatlerinde burun akıntısı, hapşırık nöbetleri ve kaşıntılar gibi belirtiler ile kendini gösteren bir sağlık problemi olduğunu belirten Dr. Murat Koç, “Günümüzde modern tedavi tercihleri arasında en ileri ve gelişmiş teknik olarak gösterilen “rhinolight” ile alerjik rinit tedavisinde etkin sonuçlar elde edilmektedir. Rhinolight, alerjik rinit tedavisinde en son ve yeni bir yöntemdir” dedi.

Memorial Kayseri Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Op. Dr. Murat Koç, mevsim geçişlerine bağlı olarak alevlenen alerjik nezle hakkında bilgilerini paylaştı. Dr. Koç, alerjik nezlenin mevsim geçişlerine bağlı olarak alevlendiğini; ağaç, çiçek, ev akarları, ev tozları gibi alerjenlerin etkisi ile de ortaya çıkabildiğini dile getirdi. Alerjik nezlenin, bilhassa kuru iklimi olan bölgelerde burun akıntısı, hapşırık ve genizde kaşıntı gibi belirtiler verdiğini söyleyen Dr. Murat Koç, ‘’Alerjik rinitte alerjen solunum veya gıda yoluyla alınır, tanınır, şifrelenir ve bir daha karşılaşılması halinde organizma bunu kendisi için tehlikeli olarak kodladığı için hapşırıkla, akıntıyla burnu tıkayarak ve kaşıntıyı artırarak uzaklaştırmaya çalışır. Ailede genetik yatkınlık, sosyoekonomik düzeyin yüksekliği, siyah ırktan olmak, çevre kirliliği, evde hayvan beslenmesi, ailenin ilk çocuğu olma, evin içinde sigara içilmesi, mamayla beslenme gibi iç ve dış faktörler alerjik rinit riskini artırmaktadır” şeklinde konuştu.

Dr. Koç, alerjik riniti klasik olarak 2’ye ayırmanın mümkün olduğunu açıklayarak, şunları dile getirdi:

‘’Eğer hastalık mevsimden mevsime ve bulunulan yere göre değişmiyorsa bu büyük ihtimalle perennial (yılboyu süren) alerjidir. Mite (ev tozu akarları), küf, sürekli temas edilen maddeler yada gıdaları karşı olabilir. Eğer şikâyetler mevsimsel bir ritim gösteriyorsa bu duruma “mevsimsel alerjik rinit” adı verilir.


-------- Sponsorlu --------

İlkbaharda çimenler ve sonbaharda yabani otlar alerjik rinitte etkili olur. Tanı, hastanın hikayesi ile konulur. Muayene ve laboratuvar testleri tanıyı doğruluğunu sağlamaya ve tedaviyi planlamada bir sonraki aşamadır. Mevsimsel alerjik rinitte nöbetler durumunda hapşırık, bol sulu burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve ağız-damak veya genizde değişik düzeylerde kaşıntı olur. Bu şikâyetler nazal mukozanın, alerjeni uzaklaştırma, organizmayı koruma talebinden farklı bir şey değildir. Sene boyu devam eden alerjide burun tıkanıklığı ve geniz akıntısı ön plandadır.”

Alerjik rinitte tedavinin ilk aşamasının, alerjenlere karşı tedbir almak ve alerjen olduğu düşünülen çevresel etkenlerden uzak durmak olduğunu da hatırlatan Dr. Koç, ‘’Alerjenler kişinin bulunduğu mekandan uzaklaştırılmalıdır. Alerji kesin olarak iyileşebilen bir hastalık değildir yalnız iyi bir tedavi ile kontrol altına alınabilmektedir. Alerji tedavisi sabır ve devamlı doktor ilişkisi gerektirir. Alerjik rinitte medikal tedavi genelde alerji varlığını gösteren belirtileri sona erdirecek “Antihistaminik” grubu ilaçların düzenli olarak kullanılmasıdır. İlaçlar kalıcı iyileşme sağlamaz ve sadece kullanıldığı sürece etki gösterir. Hastalığın tedavisinde altın standart olarak kabul edilen aşı, bazı hasta gruplarında kalıcı iyileşme sağlayabilir. Alerjiye eşlik eden burun sorunları; süreğen sinüzit, burun kıkırdağı eğrilikleri, burun eti büyümeleri, burunda polip varlığı, burun çatısı sorunları gibi problemler ilk önce iyi bir kulak burun boğaz muayenesi ve gerekiyorsa cerrahi tekniklerle tedavi edilmelidir” dedi.

RHINOLIGHT TEDAVİSİ

Günümüzde modern tedavi tercihleri arasında en ileri ve gelişmiş teknik olarak gösterilen “rhinoliht” ile alerjik rinit tedavisinde etkin sonuçlar alındığını kaydeden Dr. Koç, ‘’Rhinolight, alerjik rinit tedavisinde en son ve yeni tekniktir. Rhinolight, medikal fototerapi yani ışık tedavisidir. Özel kompozisyonlu (% 70 görünür ışık, % 25 UVA ve % 5 UVB) ışın tedavisidir.

Rhinolight ağrısızdır, anestezi gerektirmez, anaflaksi (en ağır alerjik tepki türü) riski bulunmaz ve güvenilirdir. Hastanın durumuna göre haftada 3 seans uygulanabilir. Hastanın mevsimsel yada sene boyunca devam eden alerji tanısına göre tedavi planlanır. Burun içi örtüsünün bu özel kompozisyonlu ışığa maruz bırakılması alerjinin oluşturduğu bağışıklık yanıt seviyesini düşürerek etki gösterir” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir