Ölümcül Gribe Sebep olan İnfluenza Virüsüne Dikkat Edin!
Grip hastalıklarına bağlı ölüm ihtimali, sağlıklı yetişkinlere göre kalp veya kan damarları rahatsızlıkları olanlarda 52, kardiyovasküler ve diyabeti olanlarda ise 241 kat daha fazla.
Samsun İl Sağlık Müdürü Yusuf Köksal, yaptığı bilgilendirmelerde, gribin, “influenza” ismi verilen bir virüs tarafından oluşturulan, ani olarak 39 derece üzerinde şiddetli kas ve eklem ağrıları, ateş, titreme, halsizlik, bitkinlik, baş ağrısı ve kuru öksürük şeklinde belirtilerle başlayan bir enfeksiyon rahatsızlığı olduğunu belirtti.
Ardından hastalık tablosuna boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırma, gözlerin akması ve kanlanması gibi belirtilerin eklendiğini söyleyen Köksal, bir takım vakalarda karın ağrısı, bulantı ve kusmanın da görülebildiğini sözlerine ekledi.
-------- Sponsorlu --------
Belirtileri Nelerdir?
Hastalık belirtilerinin ortalama 7 gün içerisinde kaybolduğunu fakat halsizliğin 15 gün kadar devam ettiğini açıklayan Köksal, “Bilhassa çocuklarda, yaşlılarda ve kalp rahatsızlığı, akciğer hastalığı, böbrek hastalığı, şeker hastalığı gibi kronik hastalıkları olan bireylerde çok daha ağır seyretmekte ve ölüme varan önemli sonuçlara sebep olmaktadır” dedi.
Gribin, bilhassa çocuklar ve yaşlılarda ikincil enfeksiyonlara zemin hazırladığını vurgulayan Köksal, bu hastalığın orta kulak iltihabı, zatürre, beyin zarı ve beyin dokusu enfeksiyonları gibi komplikasyonlara sebep olduğuna dikkati çekti.
Nasıl Bulaşır?
Gribe sebep olan “influenza” virüsünün, öksürük ve hapşırıklar ile etrafa saçılan damlacıklar, hava yolu, hasta olanlar ile direkt temasa geçilmesi ve hasta kişilerin ağız-burun akıntılarıyla temas etmiş eşyalarla bulaştığını söyleyen Köksal, bu sebeple gribin evde, iş yerinde, okullarda, kreşlerde, toplu taşım araçlarında çok rahatlıkla bulaştığını belirtti.