Bayat Ekmek Nasıl Yumuşatılır ve Taze Olur

Ekmeği ‘bayatladı’ diye çöpe atmayın, buhar yöntemini kullanarak tazeleyin.

Ekmeğin bayatlaması sonrasında nasıl yumuşatılacağı, su buharının nasıl kullanılacağı ve ekmeği muhafaza etme yöntemleri ile ilgili bilmeniz gerekenleri Bilgi Doktoru sitenizde sizler için paylaştık.

Ekmeği Su Buharında Yumuşatmak

Ülkemizde maalesef her gün 6 milyon adet ekmek çöpe gidiyor.

Uzmanlara göre, soğuk ekmek, ‘bayat ekmek’ manasına gelmediği gibi, ısıtıldığında yeniden yumuşaklığını ve lezzetini de kazanıyor. Ekmeği yeniden tazelemenin tekniği ise su buharına tekrar tutmaktan geçiyor.

Ekmeğin yeteri kadar soğuduktan sonra fazla nem kaybına meydan verilmeden ambalajlanması gerektiğini hatırlatmak istiyorum. Katkı maddesi kullanılmaksızın üretilen bir ekmeğin normal şartlarda taze kalma süresi ortalama 36 saattir.

Ekmek Nasıl Muhafaza Edilir

Ekmekleri kesinlikle açıkta bırakmayınız. Sıcak ekmekler soğumasının ardından naylon torba içerisinde kapamalı bir kapta saklanabilmektedir.

Ekmek yeteri kadar soğumadan konursa buhar sebebiyle küflenebilir. Ekmek tüketilirken, bazılarımız kabuğunu sevdikleri için yada ekmek içi sıcakken hamur olmasından önce ekmeğin kabuğunu kopararak yerler, böyle bir durumda ekmek daha çabuk bayatlayacaktır.

Buzlukta Ekmeğin Muhafaza Edilmesi

Çünkü su kaybı kolaylaşır, kurur, hemen ufalanır. Ekmeği bozulmadan buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Böylece küflenmesini engellemiş oluruz. Fakat tazeliği normal olarak biraz azalacaktır. Bu ekmekler tekrar kızartılarak yada ısıtılarak rahatça tüketilebilir.

Derin Dondurucuda Ekmeğin Saklanması

Şayet derin dondurucunuz varsa ekmeği -21 derecede taze olarak uzun süre muhafaza edebiliriz. Soğuk ekmek, ‘Bayat ekmek’ manasına gelmediği gibi, ısıtıldığında yeniden yumuşaklığını ve lezzetini kazanacaktır. Kuruyan ekmek, nemini kaybetmiş ekmektir.


-------- Sponsorlu --------

Ekmek Su Buharında Nasıl Yumuşatılır Tarifi

Canlandırmak için bir tencereye bir miktar su koyun ve kaynatın. Su buharı çıkmaya başlayınca tencerenin üstüne bir süzgeç koyun ve kuru ekmekleri süzgece yerleştirin. Buhar ekmeğe yavaş yavaş temas ettikçe ekmek kaybettiği nemi alacak ve yenilecek kıvama gelecektir.

Bayat Ekmek Nasıl Değerlendirilir?
Bayat ekmeğinizi değerlendirmek isterseniz, kahvaltı ve akşam yemekleri için birçok etkileyici tarif yapabilirsiniz. Aşağıda bazı örneklerini bulabilirsiniz

* Cruton yapabilir, çorbalarınızda nefis kıtır bir tat katabilirsiniz.

* Bayat ekmekle yapılan kahvaltı tarifleriyle, kahvaltılarınıza renk katabilirsiniz.

* Bayat ekmeğinizi rondodan geçirip köftelerinize katabilirsiniz.

* Hatta bayat ekmekten tiramisu yaparak tatlı niyetine tüketebilirisiniz.

* Bayat ekmekten pizza yaparak akşam yemeğinizi de zenginleştirebilirisiniz.

* Eğer sabah kahvaltısı için fırın tarifleri yerine farklı bir şey arzularsanız bayat ekmek omleti yapmanızı da önerebiliriz.

* Tatlı olarak alternatif arıyorsanız bayat ekmekten fırında tahin helvası da yapabilirsiniz.

Ekmeğin İyisi Nasıl Anlaşılır?

Türkiye’de son derece aşırı tüketilen ekmeği alırken bir takım özelliklerin göz önünde bulundurulması gerekmektedir.

Bir ekmeğin iyi olup olmadığını anlamak gayet basittir. İşte iyi emeğin anlamanın püf noktaları:

İyi ekmeğin üst kabuğu kızarmış, alt kabuğu ise düz ve açık renkli olmalıdır.

Ekmek kabuğunun üzerinde kabarcıklar ve şişlikler bulunması gerekir.

Tüm yüzeyin görüntüsü aynı olmalı ve kabuğunun asla yanmamış olması gerekir. Çünkü ekmeğin üzerinin yanık olması, aşırı ısıya maruz kalıp çok hızlı kızardığını, içinin ise hamur kaldığı anlamına gelebilir.

Ekmeğin tadının ekşi ve yapısının esnek olması gerekmektedir.

Bayat Ekmeklerin durumu ve Ekmek alırken dikkat etmemiz gereken hususlar ile ilgili görüş ve önerilerinizi siz de değerli Bilgi Doktoru okurlarıyla paylaşabilirsiniz. Sağlıklı günler geçirmeniz dileğiyle…

2 YORUM

  1. Pingback: Tüketilmesi Gereken Besinler » Bilgi Doktoru

  2. Pingback: Sağlıklı Kalmak İçin Beslenme Önerisi | Bilgi Doktoru

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir