Yumurtanın Önemi ve Kullanım Alanları

Yumurtanın Önemi, Kullanım Alanları ve Çeşitleri Nelerdir?

Yumurta hayvansal kaynaklı doğal protein içerir. Gerektiğinde et yerine bile kullanılabilecek kadar proteine sahip bir besindir.

Yumurtanın bir çok elde ediliş şekline göre çeşitleri vardır. Bunlar arasında en fazla tüketilen tabi ki tavuk yumurtasıdır. Bunun yanında tüketimi çok yaygın olmasa da; devekuşu yumurtası, bıldırcın yumurtası, kaz yumurtası ve ördek yumurtası da kullanılmaktadır. Bir tavuğun yumurtası yaklaşık olarak 50-60 g. ağırlığındadır.

Yumurtalar  üç bölümden oluşmaktadır. Bunlar kabuk, yumurta akı, yumurta sarısıdır. Ortalamasını hesaplayacak olursak %11’i kabuk, %58’i yumurta akı, %31’i de yumurta sarısıdır.

 

Yumurta genel olarak kahvaltıda haşlanmış, kızarmış ya da omlet olarak tüketilmektedir.
Ana yemeklerde (kıyma ve sebzelerle,çılbır yapımında), çorba terbiyelerinde, salatalarda garnitür olarak, mayonez yapımında, sos hazırlamada, hamur işleri ve pastalarda lezzet, renk, kıvam arttırıcı ve kabartıcı özelliğinden faydalanmak mümkündür.

Yumurtanın yiyecek hazırlamada çeşitli özelliklerinden faydalanılır. Fom, yumurtanın kabartıcı özelliğidir. Kek ve pandispanyalarda yumurtanın bu özelliği kullanılır.
Emülsiye edici (birbirine karışmayan iki sıvının birbirine karışması) özelliği sıvı yağ, su ve yumurta sarısının mayonez oluşturmasıdır.


-------- Sponsorlu --------

Koagüle özelliği ise yumurtanın çorba ve soslarda kıvam arttırıcı özelliğidir.
Aynı zamanda hamur işlerinde ve sütlü tatlılarda yumurta sarısının kıvam arttırıcı, ve renk verici özelliği bulunmaktadır.

 

Değerli Bilgi Doktoru Okurlarım, Şimdi de Yumurtanın Besin Değerine Bir Göz Atalım

Yumurta anne sütünden sonra sağlıklı yaşam için gerekli tüm besin ögelerini içeren besin kaynağıdır. Hayvansal kaynaklı protein içeren yumurta %100 vücut proteinine dönüşebildiği için çok önemlidir. Bu sebeple anne sütüyle beraber örnek protein olarak adlandırılır. Yumurta Sağlıklı büyüme, gelişme ve sağlıklı yaşam için insanların ihtiyacı olan 13 çeşit temel vitamin ve mineralleri içerir.

Yumurta akı ve sarısı farklı besin değerlerine sahiptir.
Yumurta akı % 88 su, % 11 protein, % 0.2 yağ , % 0,8 mineral maddeler ve az miktarda karbonhidrat içerir.
Yumurta sarısı ise % 48 su, % 17.5 protein, % 32.5 yağ , % 1.9 mineral maddeler ile az miktarda karbonhidrattan oluşur.

Fazla yumurta tüketimi çoğu insanda alerjiye sebep olmaktadır. Özellikle yaz aylarında dengeli yumurta tüketmeye özen göstermeliyiz. 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir