uçkun

Uçkun (Işkın Otu) Nedir, Faydaları Nelerdir?

ÜLKEMİZİN BİR ÇOK YÖRESİNDE KENDİLİĞİNDEN YETİŞEN UÇKUN, BÖLGEYE GÖRE IŞGIN, IŞKIN, YAYLA MUZU, UÇGUN OLARAK DA ADLANDIRILIR.

Uçkun ününü Amerikalara kadar duyurmuş bir Anadolu sebzesidir. Anadolu’da yetişen tek ravent türüdür. Yapılan araştırmalara göre kanser hücrelerini yok ettiği ortaya konulmuştur.  Atlanta Üniversitesinin yaptığı araştırmalar sonucunda uçkun kanser hastalığının yeni bir ilacı olarak nitelendirilmeye başlanmıştır.

Yalnızca kanser hastalığı değil bir çok hastalığın tedavisinde kullanılan ve kuzukulağıgiller familyasına bağlı olan uçkun otunun boyu 40 santimetre ile 150 santimetre arasında değişmektedir. Sarımsı ve beyazımsı çiçekleri vardır. Yaprakları ise fil kulağına benzer ve zehirli olduğu bilinir. Meyve kısmı kırmızımsı ve kahverengimsi bir renktedir.

Uçkun Faydaları Nelerdir?

➤ İçerisinde bulunan polifenol maddesi sayesinde kanser hücrelerinin gelişimini engeller.

➤ Bol miktarda C vitamini barındırır. Aynı zamanda A, B1, B2, E, ve K vitaminleri bakımından da zengindir.

➤ Taze uçkun tüketimi mide bulantısını geçirir.

➤ Hazmı kolaylaştırır ve mideyi rahatlatır.

➤ Uçkun vücuda zindelik ve direnç sağlar.

➤ Hamilelikte oluşan lekeleri giderici özelliğe sahiptir.

➤ Grip ve ateşli hastalıklara karşı tedavi edicidir.

➤ Yorgunluk, uykusuzluk ve strese karşı kullanımı mevcuttur.


-------- Sponsorlu --------

Uçkun Nerede Yetişir?

Erzurum, Malatya, Sivas, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Muş, Hakkari, Van , Tunceli ve Mardin çevresinde bol bol yetişmektedir. Hafif ekşimsi kiviyi anımsatan bir tadı vardır.

Hoş bir kokuya sahip olan çiçekleri bazı içeceklerin yapım aşamasında kullanılır. Toprakta yetişen bu bitkinin kök ve gövde kısmı tüketmeye uygundur. Yaprakları içerisinde osalik asit bulundurur. Zehirleyici olabilmektedir, kesinlikle tüketilmemelidir.

Uçkun sebzesi ile zeytinyağlı ve yumurtalı yemeklerde yapılıyor. Ayrıca ışkının reçeli de özellikle Doğu Anadolu bölgesinde çokça tüketilen ve sevilen bir reçel.

Işkın Yemeği Nasıl Yapılır? Işkın sebzesi ile tek başına zeytinyağlı yemek yapılacağı gibi fırında yaptığınız patates veya balık gibi yemeklerin içerisine aromasını vermesi içinde ilave edebilirsiniz. Fırında yemeklerinizin bir kenarına kabukları soyulmamış 1 adet ışkın koymanız yemeği farklı bir lezzet katacaktır. Ayrıca ışkını yemeklerinize sos yapımında da kullanabilirsiniz.

Işkın sosu yapılışı: Temizlemiş olduğunuz ışkınları küp küp doğrayın ve tereyağında 10 dakika kavurun. Soğuduktan sonra blender dan geçirerek sos haline getirin.

Önemli Not: Işkın bitkisini hamile ve emziren kadınların tüketmesi önerilmemektedir.

6 YORUM

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir