Şaşılık Hastalıkların Habercisi Olabilir

Çocuklarda Şaşılık Hangi Hastalıkların Habercisidir?

Çocuklarda şaşılığın görmeyi bozan önemli ve riskli bir göz hastalığı, sinir felçleri ya da bazı kas hastalıklarının da habercisi olabileceğini ifade edildi.

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Uluslararası Şaşılık Derneği’nin (International Strabismological Association) ilk Türk Başkanı Prof. Dr. Seyhan Özkan, bilhassa çocuklarda şaşılık görülmesi halinde bazı ailelerin, “Nasıl olsa düzelir” gibi hatalı bir anlayışla doktora gitmediklerini ifade etti.

Gözlerin normalde paralel olması gerekirken doğrultusunun bozulmasıyla şaşılığın oluştuğunu belirten Dr. Özkan, bunun genetik nedenler veya bazı kırma kusurlarına bağlı olabileceğini, fakat farklı hastalıkların habercisi de sayılabileceğini dle getirdi.

“Şaşılık göz haricinde daha ciddi hastalıkların belirtisi olabilir” diyen Özkan, şu bilgileri Bilgi Doktoru okurlarımıza aktardı:

“Şaşılık ailesel yatkınlık ve bazı kırma kusurlarına bağlı olabileceği gibi görmeyi bozan önemli bir göz hastalığının, sinir felçlerinin ya da bazı kas hastalıklarının bulgusu olabilir. Mesela retinoblastom isimli bir göz içi tümörünün ikinci en çok belirtisi şaşılıktır. Bazen kafa içerisindeki bir kitlenin ilk belirtisi şaşılık olabilmektedir. Dolayısıyla şaşılığı olan kişilerin göz dışında yaşamsal bir takım problemleri de olabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle gözünde kayma olan bir kişi kesinlikle göz doktoru tarafından değerlendirilmelidir.”


-------- Sponsorlu --------

Şaşılık Hastalığının Erken Tedavisi Önemli

Bebeklik zamanlarındaki şaşılığın normal olduğu yönündeki yanlış anlayışın bazı doktorlarca da benimsendiğini vurgulayan Dr. Özkan, aileleri dikkatli olmaya davet etti.

Şaşılık görüldüğünde damlalı muayene ile bebeğin göz bebekleri genişletilerek tam bir göz muayenesi yapılması gerektiğini söyleyen Özkan, tedavinin yaş ilerledikçe daha da zor olacağını açıkladı.

Şaşılık Tipleri

Özkan, şaşılık çeşitlerine göre tedavi yöntemlerinin de farklılaştığını, bazen sadece gözlükle tedavi edilirken, kimi çeşitlerinde ise botoks ya da cerrahi tekniklerin kullanılmasının gerekli olduğunu ifade etti.

Şaşılık tedavisinde yaş ilerledikçe beyin fonksiyonlarındaki düzelme ihtimalinin da azaldığının altını çizen Özkan, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Tedaviye ne kadar erken yaşta başlanırsa o kadar iyi olur. Bilhassa ailede, gözde şaşılık, göz tembelliği hikayesi bulunuyorsa, anne ve babaların daha dikkatli olması gerekir. Bu nedenle ailelerin böyle bir problem gördüklerinde kesinlikle ihmal etmeden doktora müracaat ederek tedaviye başlamaları büyük önem arz ediyor.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir