Şarabın Zararları Nasıl Azaltılır

Şarabın Zararlarını Azaltmak

Hekimler şarabın zararlarım bildirdikten sonra, her şeye rağmen şarap içmeye devam edenler için bazı önleyici tedbirleri de kitapla­rına yazmışlardır. Böylece zararların kısmen önlenmesi mümkün ola­caktır.

İlk başta şarabın verdiği büyük enerjiyi azaltmak için koruk (ol­gunlaşmamış çok ekşi üzüm), sumak gibi ekşi maddeleri sofrada bu­lundurmalı ve yemekleri bunlarla yemelidir. Nar şurubu ile turunç şurubu da birlikte kullanılmalıdır. Böylece yakıcı etki azalacaktır.

Şarap İçtim Başım Ağırıyor

Şarap içmekten dolayı başı ağrıyan kimse; ayva ve nar şerbeti içmelidir, ayrıca her iki üç kadehte bir kadeh, soğuk su içmelidirler. Böylece şarabın buharı beyinde kalmaz, çıkar gider.

Midesi zayıf ve “sıcak” mizaçlı olan kimse şarap içerken çerezi mersin yemişi ve ekşi ayva olmalıdır. Soğuk nitelikteki bu maddeler midedeki sıcaklığı geçirirler, hazım bozulmaz.

Bunun aksine midesi “soğuk” mizaçlı kişinin yemesi gerekenler; Ballı gül şerbeti, karanfil ve turunç kabuğu şerbeti olmalıdır.


-------- Sponsorlu --------

kadehte-sarap-uzum-resmi-icki

Şarap Mide Bulantısı

Şarap içerken midesi bulanan kişi için tavsiye edilenler ise; kim­yon, tuz ve şamfıstığmm dış kabuğudur. Şam fıstığının dış kabuğu ağızda tutulup emilmelidir.

Hekimler şarap içmeyi adet edinenler için zararları giderecek yiye­cekler tarif ederken mizaçlarına göre kimlerin ne yiyecekleri hakkın­da da bilgi verirler, böylece zararlar biraz olsun azaltılacaktır.

“Sıcak mizaçlı kişiler” için; Ayva, ekşi nar, ekşi elma, armut, alıç, limonlu şeker, limon, kuzu kulağı şerbeti tavsiye edilir.

“Soğuk mizaçlı kişiler” için; Anason cüvârişi, karanfil cüvârişi, tarçın cüvârişi, tane sakız, bal ve nebati şekerden bulduklarını sofra­da bulundurmalıdır.

“Ilık mizaçlı kişiler” şarapla; nebat şekeri (şeker kamışı şekeri), kiş­niş cüvârişi, tatlı elma, kızıl üzümü tercih etmeliler.

“Zayıf kişiler” susam, tahin, havuç macunu (cezerye). “Şişman ki­şiler” için ağartılmamış badem içi, tuzlu leblebi, tuzlu badem ve zey­tin yemeleri tavsiye edilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir