Klasik Müzik Dinlemenin Bunama ve Parkinson Hastalığına Etkisi

Klasik müzik dinleyen kişilerde bunama ve parkinson hastalığı riski çok daha az olduğu iddia ediliyor.

Klasik Müziklerin Sağlığa Faydaları ile ilgili Araştırma

Klasik müzik sevenlerin, bunama ve Parkinson hastalığına yakalanma ihtimallerinin daha az olabileceği tespit edildi.

Finlandiyalı bilim insanlarının çalışması, düzenli olarak klasik müzik dinlemenin beynimizde bellek ve öğrenmeyle ilişkili bir genin faaliyetini etkiledğini, bunun dışında Parkinson gibi sinir sistemi rahatsızlıklarına sebep olan genlerin faaliyetini azalttığını gösterdi.

Mozart Dinlemenin Faydaları

Bilim insanları, klasik müziğe aşina olan ve bu müzik çeşidine ilgi duymayan katılımcılara Avusturyalı besteci Wolfgang Amadeus Mozart’ın 20 dakikalık 3 numaralı Sol Majör Keman Konçertosu’nu dinletti. Katılımcıların kan örnekleri muzigi dinlemeden önce ve dinledikten sonra değerlendirildi.


-------- Sponsorlu --------

Dopamin Hormonuna Etkisi

Müziği dinledikten sonra klasik müzik tutkunlarının öğrenme ve bellek becerilerini artıran dopamin hormonunu salgılayan genlerin faaliyetinde artış görüldü. Bilim insanları, bu durumun bunama ve hatta Alzheimer hastalığı htimalini azalttığını açıkladı. Ayırca klasik müzik tutkunları da Parkinson riskini artıran bir genin beyindeki faaliyetinin azaldığı tespit edildi.

Helsinki Üniversitesi’nden Dr. Irma Jarvela, olumlu etkilerin sadece klasik müziğe aşina olanlarda belirlendiği vurgulayarak sonuçların müzikle tedavi konusu ile ilgili mekanizmaların daha iyi anlaşılmasını sağlayabileceğinin altını çizdi.

Araştırmanın sonuçları “PeerJ” isimli yabancı dergide yayımlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir