14 Mart Tıp Bayramı ile ilgili Yazı

İlk kez Tıp Bayramı 1919 senesinin 14 Mart gününde kutlanmıştır. Türkiye’de batılı manada ilk tıp okulu olan Tıbhane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire; 14 Mart 1827 yılında Şehzadebaşı’ndaki Tulumbacıbaşı Konağı’nda açılışı yapılmıştır. Bu tarih; I. Dünya Savaşı günlerinde özel bir mana kazanmıştır.

1919 senesinin 14 Mart günü ilk defa Tıp Bayramı yapılır. İşgal altındaki İstanbul’da Tıbbiyeliler tepkilerini bu şekilde ifade etme kararı almışlardır. Öğrencilerin gerçekleştirdiği törene Doktor Fevzi Paşa, Doktor Besim Ömer Paşa, Dr. Akil Muhtar (Özden) gibi zamanın popüler hocaları da eşlik etmiştir. 1929 ile 1937 seneleri arasında Bursa ilinin Yıldırım Bayezit Darülşifası’nda, ilk Türkçe tıp eğitiminin başladığı tarih olan 12 Mayıs tarihlerinde kutlanan Tıp Bayramı; 1937 yılının ardından yeniden 14 Mart günlerinde kutlanmaya başlamıştır.


-------- Sponsorlu --------

14 Mart Sağlık Haftası (Tıp Bayramı)

1976’dan günümüze tabip odaları 14 Mart’ı içine alan haftayı “Sağlık Haftası” olarak benimsemişlerdir. Sağlık sektöründeki güncel problemler ve doktorların talepleri “Sağlık Haftası” içinde halkın gündemine getirilir. 82 sene önce Tıbbiyelilerin başlattığı gelenek hala devam etmektedir. Doktorlar; 14 Mart Sağlık Haftası’nda ülkenin sağlık problemlerini halkın gündemine taşırlar.

Tıp Bayramı – Sağlık Haftası ile ilgili Yazı

14 Mart ülkemizde tıp bayramı olarak kutlanmaktadır . Biz doktorlar 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutlama çerçevesinde Türkiye’nin sağlık problemlerini, çözüm yöntemlerini dile getirip, özlük haklarımıza dikkat çekerken, tıp balosunda da geçirdiğimiz 1 yılın yorgunluğunu atacağız. Bunların birbiriyle çelişmeyen tersine birbirini destekleyen hususlar olduğunu da unutmayacağız. Ve yine unutmamalıyız ki 14 Mart tarihi sadece ülkemizde modern tıp okulunun kurulması anlamına gelmez. Aynı zamanda emperyalizme karşı ülkemiz doktorlarının bir başkaldırısı olarak algılanmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir