Kepçe Kulak Olmanın Psikolojiye Etkisi

Kepçe Kulak Nedir, Neden ve Nasıl Oluşur

Doğum ardından kulak kıkırdağının kıvrımlarının tam anlamıyla oluşmaması genel manada “Kepçe Kulak” olarak isimlendirilmektedir. Kulağın yapısını meydana getiren kıvrımlar doğumun ardından ilk 5-6 yaşlarına kadar oluşmakta.

Kepçe Kulak Psikolojik Sorunlara Neden Olurmu

Çocuklara okul çağlarında arkadaşları tarafından ”kepçe kulak” lakabının koyulması ve bu yolla çağırılması psikolojik travmalara yol açabileceği ifade edildi.

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Erdem Güven: “Kesin olarak bilinmeyen unsurlardan kaynaklı kulak kıvrımlarının yeteri kadar oluşmaması neticesi kulaklar başın her 2 tarafında dışarı doğru çıkık bir biçimde konumlanırlar. Kepçe kulak probleminin bazı çeşitlerinde ailevi sebepler bulunabilmektedir.

Genetik geçişleri direk olarak gösterilmemekle beraber ailede olması ocuklarda da bir yatkınlık oluşturabilmektedir.” diyen Dr. Güven, açıklamasını şu şekilde sürdürdü;

“Kepçe kulak problemi genel anlamda işlevsel ve işitsel bir sorunluluğa sebep olmamaktadır. Bazı sendromik durumlarda dış kulak yolu oluşum sorunları eşlik edebildiğinden kaynaklı işlevsel rahatsızlıklar olabilmektedir. Fakat toplumda görülen kepçe kulak sorunlarında işitme ile ilgili bir kusur ya da kayıp bulunmamaktadır.


-------- Sponsorlu --------

Çocuklardaki Kepçe Kulak Nasıl Tedavi Edilir, Kaç Yaşına Kadar Tedavisi Mümkün?

Uzmanlar tarafından tavsiye edilen en uygun tedavi yaşı kulak oluşumunun tamamlandığı vakit olan, ilkokula başlamadan önce 5,5- 6 yaş civarıdır. Bunun sebebi okulda çocukların arkadaşları tarafından sosyal travmaya uğramasını önlemek, çocuğun kendine olan güveninin yok olmasının önüne geçmek için erken yaşta operasyonun yapılması tavsiye edilmektedir.

Cerrahi tedaviler genelde lokal anestezi olarak yapılırken, daha ufak çocuklarda sedasyon anestezisi ile sakinleştirilip uygulanabildiğini aktaran Dr. Güven, “Çoğunlukla 60 – 90 dakikalık bir operasyon olup hastanede kalmayı gerektirmeyen biçimde uygulanmaktadır. Cerrahi operasyonda kulak arkasından girilerek kulak kıkırdakları inceltilir, gerekli duyulursa yumuşatılır ve özel iplikler ile geri pozisyonda ve kıvrımları tekrar oluşturularak biçimlendirilir.

İz kalır mı? Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Ameliyat sonucu iz kalması mümkün değildir. Ameliyat ardından kafa sargısı 1 ya da 2 günde alınarak saç bandına geçilir. Saç bandının 1 hafta gece gündüz kullanılması tavsiye edilir. İlk 2 gün ağrı kesici tavsiye edilir Çoğunlukla antibiyotik kullanımına ihtiyaç kalmaz. Kulak arkasından yapılması nedeniyle herhangi bir iz oluşması mümkün değildir.” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir