68. Verem Savaşı ve Propaganda Haftası 2015

Türk Toraks Derneği Tüberküloz Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Tülin Sevim, ”68. Verem Savaşı ve Propaganda Haftası” sebebiyle yaptığı bildiride, tüberkülozu yani veremi, insanlığın en eski, en fazla öldüren hastalıklarından biri olarak vurguladı.

Veremin tedavisinin günümüzde mümkün ve ucuz olduğunu söyleyen Sevim, “Fakat buna rağmen hala dünyada büyük bir sağlık problemi olarak ele alınmaktadır” dedi.

Tüberküloz mikrobunun (basili) hava yoluyla hastalardan sağlıklı kişilere bulaştığını vurgulayan Sevim, öksürüğün hastalığın yayılmasında önemli olduğunu kayöyledidetti.

En çok akciğerleri tutan hastalığın bütün organlarda görülebileceğini söyleyen Sevim, ”Tedavisi en az 6 ay sürüyor ve bütünüyle iyileşir. Tedavi ile hızlıca bulaştırıcılık sona erecektir. Bu sebeple düzenli ilaç kullanan kişi bulaştırıcı olmaz. Tedavisiz kalan veya düzensiz tedavi alan hastaların bulaştırıcılığı sürer, hastalık ilerler ve ölümlere yol açabilir” diye konuştu.


-------- Sponsorlu --------

Türkiyede Verem Savaşı

Ülkemizde verem savaşı dispanserlerinin bedava çalıştığını ve hastalara ilaçların bedelsiz verildiğini, bu hastalara hastanede veya ayakta tetkik, tedavi ve diğer tıbbi hizmetlerinin bedava olduğunu söyledi.

Türkiye’de 2013 yılında 13 bin 409 verem hastasına teşhis konulduğunu bildiren Sevim, şu şekilde devam etti: ”2005 yılında 20 bin 535 tüberküloz hastasına teşhis konulurken, 2013’te 13 bin 409 hastaya teşhis konulması, 8 senede nüfus artışı da olduğu dikkate alınırsa verem savaşının etkin olduğunu göstermiştir.

Bu başarıda, yüksek olgu bulma hızı, % 90’ları geçen tedavi başarı seviyeleri, temaslı muayenesi ve koruyucu tedavi programları ile verem savaşı dispanserlerinin rolü fazladır. Bu başarının sürekliliğinin sağlanabilmesi için verem savaşı dispanserleri güçlendirilmeli, bu kurumlardaki sağlık çalışanları desteklenmeli ve aile doktorları da hasta takibinde gerekli rolü almalıdır.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir