Sihirke İçeceği – Sirke ile Yapılan Gazlı İçecek

Sirkeden Yapılan yeni Türk Malı Gazlı İçeceğimizin adı “Sihirke”

Bilgi Doktoru – Süleyman Demirel Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Zeynep Banu Seydim ile Yrd. Doç. Dr. Havva Nilgin Budak, 5 sene önce başladıkları “Doğal Sirke Üretimi Optimizasyonu ve Sağlıklı Sirke İçeceği Geliştirilmesi” isimli proje kapsamında “Sihirke” ismini verdikleri elma, gül ve sebzeli sirke içeceği üretti.

sirkeyle-yapilan-yeni-gazli-icecek-sihirke

Doğal Sirke Üretimi Optimizasyonu ve Sağlıklı Sirke İçeceği Geliştirilmesi

Eğirdir Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü Öğretim Üyesi Budak yaptığı açıklamalarda, geleneksel sirke üretimi, doğal sirke anası ile geleneksel sirke üretiminin sağlık üstündeki etkilerini saptamak amacıyla 2010 yılında “Doğal Sirke Üretimi Optimizasyonu ile Sağlıklı Sirke İçeceğinin Geliştirilmesi” projesini başlattıklarını ifade etti.

Sirkenin geleneksel ve endüstriyel üretim olmak suretiyle 2 farklı üretim şeklinin olduğunu dile getiren Budak, geleneksel üretim diye adlandırılan tekniğin uzun fermantasyon süresine dayandığını, endüstriyel şeklinde üretimi yapılan sirkelerde ise bu sürenin 24 saat olduğunu vurguladı.

Sirke üretiminde sürenin, üründeki gıda bileşenlerinin yoğunluğunu etkileyebildiğinin altını çizen Budak, “Yaptığımız analizler neticesi geleneksel sirke ile karşılaştırdığımızda antioksidan aktivitesinin geleneksel sirkeye göre daha zayıf olduğunu tespit ettik” dedi.

Kendilerinin de uzun fermantasyona dayanan geleneksel tekniklerle sirke ürettiklerini ve bunun etkilerinin tespiti için 7 hafta boyunca deney hayvanları üstünde inceleme yaptıklarını aktaran Budak, analizlerin ardından geleneksel sirkenin bilhassa HDL denilen iyi huylu kolesterolü arttırdığını, kötü huylu kolesterolü ise azalttığını belirlediklerini söyledi.


-------- Sponsorlu --------

Budak, ürettikleri sirkenin deney hayvanlarının midelerinde herhangi bir sorun yaratmadığını ve bunun yanı sıra da yüksek kolesterol verilmiş olduğu halde karaciğerde herhangi bir yağlanmanın olmadığını da gördüklerini dile getirdi.

Elma, Nar, Gül ve Üzümden Üretilen Doğal Fermantasyon İçeceği

Elde edilen olumlu sonuçlar doğrultusunda teknokentteki şirket içeriğinde çalışmalarına başladıklarını anlatan Budak, Isparta’da yetişen elma, nar, gül ve üzümlerden yüzde 100 meyve suyu kullanılarak geleneksel tekniklerle doğal ve uzun süreli fermantasyon yöntemiyle elma, nar, gül ve üzüm sirkesi üretildiğini vurguladı.

Sirke tüketiminde yanlış kullanım alışkanlıklarının olduğunu belirten Budak, “Sirkeye yararlı denilince tutup sirkenin doğrudan tüketilmesi veya bilinmeyen oranlarda suya karıştırılarak kullanılması midede çeşitli sorunlara neden olabiliyor. Çünkü sirkenin asidi son derece yüksektir. Yani bilinçsiz tüketimini engellememiz gerekiyor.” şeklinde konuştu.

sihirkeBu nedenle içinde insanların tüketmesi gereken azami sirke miktarının bulunduğu yeni sirke içeceği üretmeye karar verdiklerinin altını çizen Budak, “İnsanların sirkeyi fark etmeden içmeleri amacıyla sirke içeceğini ürettik. İçerisinde katkı maddesi, koruyucu, renklendirici gibi herhangi bir madde ve şeker bulunmuyor. Biz ürünümüzü yalnızca sirkeyle korumayı amaçlıyoruz. Örneğin elma suyunun içerisine geleneksel elma suyu sirkesi ekleyerek sağlık üzerindeki etkisini bu içecekle tamamlamayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Süleyman Demirel Üniversitesinden Sirkeli İçecek Üretimi

Ürettikleri ve “Sihirke” adını koydukları içeceklerin sağlık bakımından son derece olumlu etkilerinin bulunduğunu ifade eden Budak,” Geçmişteki çalışmalarımız doğrultusunda piyasada bu tarz sağlıklı, doğal, katkı maddesi içermeyen bir ürün yok. Bu nedenle de biz gazlı içeceklere alternatif bir ürün hazırladığımızı düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

Dr. Nilgün Budak, elma, gül ve sebzeli olarak ürettikleri gazlı sirke içeceğinin, satışa sunulduğunu da açıklamalarına ekledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir