Sigarayı Bırakanlara Ücretsiz İlaç Desteği

Sağlık Bakanlığının 2011 yılında ilk defa uyguladığı sigarayı bırakma ilaçlarının bedava verilmesi uygulamasına tekrar başlandı.

Prof. Dr. Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi Uzman  Dr. İbrahim Ocak, yaptığı açıklamalarda, Sağlık Bakanlığının sigarayı  bırakmak isteyen vatandaşa kullanması amacıyla 2011′de ülke genelinde 300 bin  ilacı illere dağıttığını ifade etti.

Hastanelerde bu ilaçların tükendiğini fakat isteklerin devam ettiğini, ilaçları  veremedikleri için tartışmalar olduğunu açıklayan Ocak, şu şekilde sözlerine devam etti:

“Kullanmadığı ilaçları çekmecelerinden getirenler, komşularına  verenler bile olmuştur. Ardından bu konu bir çalıştayda değerlendirildi. Kamuoyundan  gelen istek ve uzun değerlendirmeler sonrasında ilaçların tekrar para ödemeden  illere dağıtılması kararı alındı.

Uygulamaya şubat ayı sonu itibarıyla tekrar  başlandı. Bu sefer ilaçlar bizlere yani hastanelere verilmedi. Mesela bu ilaçlar  Bursa’da Osmangazi Toplum Sağlığı Merkezi’nde mevcut. Önceki gibi  bilgisayardan atama yapılmayacak. Sigara Bırakma Polikliniğinde çalışan arkadaşlar,  hastanın hangi ilacı kullanması gerektiğine veya ilaçsız bırakmasına hastayla  ortak karar vermesinin sonrasında gerekli müdahaleyi yapıyor.”

Tedavi Aşamaları

Polikliniklerin işleyişi ile ilgili bilgi aktaran Ocak, kişinin müracaatı ardından fagerström nikotin bağımlılık testi yapılarak bağımlılık derecesinin  ölçüldüğünü dile getirdi.

Bu derecelendirmede, 0-3 değerin hafif, 3-7′nin orta, 7-10′un ağır  bağımlı sayıldığını belirten Ocak, “Hastanın hayat tarzı ve başka hastalıklarına  göre 2 sigara bırakma ilacından birini yazıyoruz” dedi.


-------- Sponsorlu --------

Ocak, kişi uzun yol tır şoförü veya kesici alet kullanmak zorunda  olan bir mesleğe sahipse tedavi sürecinde daha titiz ve dikkatli davrandıklarının altını çizdi.

Bazı zamanlarda ilaç vermeyip nikotin yerine koyma tedavileri ile psikolojik destekte de bulunabildiklerini söyleyen Ocak, şunları kaydetti:

“Sigara Bırakma Polikliniği içeriğinde görev yapan psikologlar da  hastayı değerlendiriyor. Gerekli değerlendirmelerin sonrasında sigara bıraktırma  müdahalesi başlıyor. Bunlar nikotin bandı ve sakızıyla da olabiliyor, ilaçla da  olabiliyor. Her hastaya ilaç verilmiyor. Hasta bize gelince objektif olarak  bütün verilerle kararlılığını değerlendirdikten sonra sigara bırakma ilacı  tavsiye ediyoruz. Bu değerlendirme süreci bazı durumlarda 1, bazı durumlarda 2 haftayı bulabiliyor.  Hastaları birkaç kez çağırmak halinde kalabiliyoruz. Hastalarımız, sigara  bırakma ilaçlarının bedava verilmesinden çok memnunlar. Bu ilaçların ücreti 80 – 200 TL arasında değişiyor. Yaklaşık bir sigara bıraktırma tedavisi 3 ay kadar sürebiliyor. Böylece hastalar aşağı yukarı 600 TL gibi bir masraftan kurtuldu.”

Dr. Ocak, yeni uygulamada, sigarayı bırakmak için polikliniklere  müraacaat edenlerin kontrollerinin Sağlık Bakanlığı tarafından kısa mesaj gönderilerek (SMS) hatırlatıldığını sözlerine ekledi.

Poliklinikte tedavi gören hastalardan Fatma Keriman Subaşı (74) ise 50  yıldır sigara içtiğini belirterek, “15 gündür sigara içmiyorum ve bundan  oldukça memnunum. Bu, Sağlık Bakanlığının teşvik etmesi sonucu oldu. Yetkililere gönülden teşekkür  ederim” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir