Stres Yapmanın Dişlere Zararları

Stresin Diş Çürümesinde Etkisi

Günümüzde çoğu hastalığın nedeni olarak gösterilen stres etkeninin, vücuttaki çoğu organı etkilediği gibi diş çürükleri ve diş eti rahatsızlıklarına da yol açtığı ifade edildi.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ercan Durmuş’un bizleri bilgilendirmesine göre;, sağlık bakımından kişisel ağız ve diş bakımını çok önemsemek gerektiğini ifade etti.

Ağız bakımına küçük yaşlarda başlamak gerektiğini hatırlatan Durmuş, diş çürükleri, diş eti ve eklem rahatsızlıklarının altında çok farklı etkenler de yatabileceğini belirtti.

Bu nedenlerin başında “stres” etkenini ele almak gerektiğini söyleyen Durmuş, şunları kaydetti:

“Ciddi manada kronik streli kişilerde ağız kuruluğu oluşur. Buna bağlı şeklinde de diş yüzeylerinde çürük oluşumunu engel olan koruyucu tabaka oluşmaz ve neticede yoğun diş çürükleri oluşur.

Bilhassa 18-20 yaş altı genç ve çocuklarda görülen gerilim, ağız sağlığı bakımından oldukça önemli. Aileler, bu gerilimi önemsemediğinden ötürü önlem almakta gecikiyorlar. Bu da ileriki yaşlarda büyük problemlere sebep oluyor.

Stres ve Ağız Diş Sağlığı İlişkisi

12-20 yaş aralığında görülen stres, 18-30 yaşlarında kanama, papil kaybı ve ağrı biçiminde görülen ciddi diş eti rahatsızlıklarına zemin hazırlamaktadır.


-------- Sponsorlu --------

Stres yapan çocuk ve gençler içine kapanıp, kişisel ağız ve diş bakımlarını ihmal edebiliyor. Ağız, diş ve eklem bölgelerinde görülen şikayetle gelen bu yaş çocuk ve gençlerde stres etkeninin değerlendirilmesi, tedavinin kalıcı olabilmesi ve ilerleyen çağlarda sorun yaratmaması bakımından oldukça önemli.”

Durmuş, sınav etkeni ve ebeveyn baskısının çocuklarda stres oluşturduğunu belirterek, ailelerin sınav ve bilhassa buluğ zamanlarınde çocuklarına destek olmaları gerektiğinin altını çizdi.

Kanser Yapıyor

Çocuklarda klinik olarak baş ve kulak ağrıları, çiğneme sırasında eklem bölgelerinden gelen ses ve aşırı diş sıkmanın neticesinde, diş yüzeylerinde aşınma ve diş kırıklarının oluştuğunu aktaran Durmuş, tüm bu sorunların altına indiklerinde stres etkenini belirlediklerini ifade etti.

Gelişmiş modern toplumlarda orta yaş üzeri kişilerde görülen yaygın diş eti rahatsızlıkları, çürük ve diş kayıplarının altında psikolojik nedenler arandığınıkaydeden Durmuş, şu şekilde devam etti:

“Bu sebeple gerçekten stresin vücutta ilk etkilediği organlardan bir tanesi de dişler ve diş etleri olmaktadır. Psikolojik nedenlerden ötürü ağız bakımının ihmal edilmesiyle diş yüzeylerinde oluşan plaklar diş etlerinde rahatsızlıklara yol açıyor. Gerekli önlemler alınmadığında ileriki yaşlarda diş kayıpları meydana gelebiliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir