Karmin Böceği ve Karmin Boyası
Carmine (Karmin) böceği diğer bilinen adıyla cochineal (koşinil), Latince’de Dactylopius coccus olarak adlandırılır. Bu böcek kırmızı renkli boya imalatında kullanılır. Karmin böceğinin dişisinden ya da yumurtalarından elde edilen boyayıcı maddeye karmin denir.
Karmin böceği; Şili, Kanarya Adaları, Meksika’da yani Amerika kıtasında yetişen farklı kaktüs türlerinin üzerinde yaşar.
Karmin böceği, kabuklu bir böcek türüdür. Mercimek büyüklüğünde boyutu vardır. Üzerinde yetiştikleri kaktüslerin öz suyundan beslenirler.
Karmin boyası %95 oranında Peru’da üretilir. Bu boyanın imalatı için özel tarlalar bulunur ve böcekler bu tarlalarda yetiştirilir. Geçen yıllarda Peru’nun karmin boyası ihracatından kazandığı yaklaşık olarak 46,5 milyon dolardır.
Dişi olan böceklerin vücut ağırlığının beşte biri karmin boyası imalatında kullanılan karminik asitten oluşur.
Kızılderelilerin kırmızı rengini elde edebilmek için bu böcekleri kullandığı bilinmektedir. Geçtiğimiz yıllarda kola yapımında da kullanıldıkları öne sürüldüğünde ciddi tepkilerle karşılaşılmıştır. Bu nedenle son yıllarda kola böceği ya da kola boyası olarak da adlandırılır.
-------- Sponsorlu --------
Karmin Boyasının Bulunduğu Gıdalar
Kimyasal formülü C22H20O13 ve besinlere E120 numaralı katkı maddesi olarak eklenen karmin boyasını ürün etiketlerine bakarak anlayabilirsiniz.
Aynı zamanda etiketlerde “Carmine”, “Cochineal”, “Crimson Lake”, “C.I. 75470”, “Natural Red” ve “Cochineal Extract” kodlarıyla da bulunabilir.
Kozmetik, tekstil ve ilaç sanayisinde kullanımının yanı sıra doğal boyayıcı madde olarak da kullanılır. Bildiğiniz gibi kola içeceğinde bu böcekten elde edilen boya kullanılır.
Karmin boyası; sosis, et ürünleri, kanatlı kümes hayvanları, reçel, marmelat, tatlı, dondurma ve pasta yapımında kullanılır.
Karmin Boyasının Sağlığa Zararı Nedir?
Doğal bir boya olduğu için zehirleyici özelliği bulunmamaktadır. Kanserojen etkisi yoktur. Alerjik etkisinin de çok nadir olduğu bilinir.
Aşırı kullanım durumunda ise; bulantı, baş ağrısı, solunum problemleri, cilt kızarıklığı, baş dönmesi, göz rahatsızlığı gibi problemlere neden olduğu bilinmektedir.