İrmik Nedir, Faydaları Nelerdir? İrmik Helvası Yapılışı

İRMİK HAKKINDA BİLGİ – İRMİK HELVASI NASIL YAPILIR?

İrmik çoğunlukla durum buğdayından elde edilen çorba, tatlı ve helva yapımında kullanılan iri taneli bir un çeşididir. Köşegenli tanecikleri yaklaşık olarak 130 mikrometre büyüklüğündedir ve rengi sarıdır. Türk mutfağında çoğunlukla tatlı yapımında kullanılan irmik dozunda tüketildiğinde bir çok faydası bulunmaktadır.

İrmik Faydaları Nelerdir?

İrmiğin içerisinde yüksek oranda karbonhidrat bulunmaktadır. Karbonhidrat miktarının yüksek olması iyi bir enerji kaynağı olmasını sağlar. Özellikle aktif kişilerin, sporcuların ve gelişim çağında ki çocukların tüketmesi tavsiye edilir. Magnezyum bakımından da zengin bir besindir.

Lifli bir gıda olan irmik kişiye tokluk hissi verir. Aynı zamanda içerisinde bulunan protein değer sayesinde glisemik indeksi düşük bir besindir. Bu sebeple sindirimi yavaş olur ve kan şekerini yavaş bir şekilde yükseltir. Doktorlar tarafından şeker hastalarına, diyet yapanlara ve insülin direnci problemi olan kişilere belirli miktarda tüketmeleri tavsiye edilmektedir.

İrmiğin bileşenleri arasında bol miktarda demir minerali de bulunur. Demir kansızlık problemi olanlar için önemli bir mineraldir. Demir sayesinde kanda ki oksijeni taşıyan hemoglobin daha verimli bir şekilde çalışır.İrmik kalp ve böbrek sağlığı açısında da oldukça faydalıdır. İçerisinde bulunan potasyum kalp ve böbrek için önemli olan elektrolitlerin yeterli sayıda kalmasına katkı sağlar.


-------- Sponsorlu --------

Tane Tane İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

Malzemeler: 1 buçuk su bardağı irmik, 125 gram tereyağı, 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık, 1 su bardağı süt, 1 su bardağı su, 1 buçuk su bardağı toz şeker ( Az şekerli bir helva istiyorsanız 1 bardak şeker de kullanabilirsiniz.)

Tane Tane Dökülen İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

İlk olarak oda sıcaklığında ki süt ile su ve şekeri bir kaba alın ve karıştırın. Şerbeti ocakta yapmanıza gerek yok yalnızca içerisinde ki şekeri karıştırarak eritin.

Tereyağını ocağa alın ve eritin üzerine irmiği ilave edin ve 5 dakika kısık ateşte kavurun. Ardından dolmalık fıstıkları da ilave edin. Fıstıklar pembeleşinceye kadar ve tencereden irmik kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin. Kavrulma süresi çok kısık ateşte ara sıra karıştırarak yaklaşık 50 dakikayı bulmaktadır.

Kavrulma işlemi tamamlandıktan sonra çok yavaş bir şekilde önceden hazırladığınız şerbeti irmiğin üzerine dökün. Şerbetin tamamını döktükten sonra 1 kere daha karıştırıp tencerenin kapağını hemen kapatın. Tencereyi 3 dakika yüksek ateşte, 3 dakika orta ateşte ve 4-5 dakikada kısık ateşte tutun. Suyu tamamı çektikten sonra irmiği 3 kere karıştırın.

Kapağın altına bir temiz bir havlu koyun ve çok kısık ateşte 10-15 dakika daha demlendirin. Bu şekilde helvanız tane tane olacaktır. Eğer daha fazla tanelendirmek istiyorsanız helva soğuduktan sonra bir kevgir veya süzgece helvaları 3-4 kaşık olacak şekilde koyun. Sallayarak tane olmasını sağlayıp başka bir kaba aktarın. En son kalan fıstıkları da üzerine ilave edin ve bir defa daha karıştırın. Helvanız hazır afiyet olsun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir