Dillere Destan Biberiye Nasıl Kullanılır, Faydaları Nelerdir?

Faydaları Dillere Destan

Biberiye Rosemary Nedir? Biberiye Nasıl Kullanılır?

Kuşdili olarak da bilinen biberiye bitkisi, nane ve kekik gibi ballıbabagiller ailesine mensuptur. Her mevsim yeşil kalabilen bu bitki, görünümü çok güzel mor çiçeklere sahip bir bitkidir. Ayrıca yılın farklı zamanlarında çiçek açma eğiliminde olan bir bitkidir. Akdeniz Bölgemiz’de bolca yetişir.

Biberiye Nasıl Kullanılır?

Parfüm ve kolonya yapımında kullanılır.

Biberiye kozmetik alanında kullanılan bir bitkidir. Ayrıca sabun yapımında kullanılır.

Çayı yapılabilir. Biberiye çayı toksin atıcı ve yağ yakıcı bir çaydır.

Tazesi ve kurusu her tür yemekle birlikte tüketilebilir.

Et marinesi için kullanılır. Ete lezzet kattığı gibi mikrop öldürücü özelliği bulunur.

Kokusu ve güzelliğiyle bahçelerde tercih edilir. Ayrıca, bahçelerden haşereleri uzak tutucu etkisi vardır.

Evlerde bulundurulması böcek ve haşereleri uzak tutar.

Biberiyenin Faydaları Nelerdir?

Cilt bakımı ve saç bakımı için biberiyenin faydaları: Cilt bakımı için hem biberiye çayı, biberiye yağı ve sabunu idealdir. Mikrop öldürücüdür, sivilcelere karşı çok etkilidir. Saç dökülmesine, kepeğe ve mantarlara karşı çok etkili olduğundan saç bakımı için de kullanılabilir.

Ayrıca; saç büyümesini tetiklediği de bilinmektedir. Saçlar biberiye çayı ile yıkanır veya 15-20 damla biberiye yağı şampuana eklenerek kullanılır. Bunu dışında hakiki biberiye sabunu’da hem cilt bakımı hemde saç bakımı için kullanılabilir.

Hafıza ve Konsantrasyon Arttırmak için: Yapılan araştırmalarda; içerisindeki etken maddelerin dikkat arttırıcı etkilerinin olduğu ve zihinsel motivasyonun sağlanmasında oldukça başarı sağladığı tespit edilmiştir. Biberiye baharatını tüketmek veya biberiye yağını koklamak dahi etki gösteriyor.

Antioksidanlar açısından zengin bir bitki olduğundan; anti-kanserojen ve toksin atıcı etkileri vardır. Özellikle içerdiği karnozik asit beyinde oluşan serbest radikallere karşı etki göstermektedir.

Bunlar dışında; idrar söktürücü özelliği ile astım ve bronşit sorunlarına iyi geldiği bilinmektedir. Mideyi uyardığı için hazımsızlık sorununa iyi gelmektedir. Damar tıkanıklığını önler ve hepatite karşı etki gösterebilir.

İçerisinde; demir, kalsiyum ve B6 vitamini vardır. Biberiyenin; yeşili, kurusu ve toz halinde ekstresi tüketilmektedir.


-------- Sponsorlu --------

” Hücre Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre, karnosik asit “hipokampus beta amiloid kaynaklı nörodejenerasyon karşı korumada yararlı olabilir.” ‘Başka bir araştırmada ise karnosik asidin, göz sağlığı içinde çeşitli faydalı etkilerinin olduğu ortaya konmuştur. ‘

Beyin yaşlanmasını önlemek için: Japonya’da Kyoto Üniversitesi araştırmacıları biberiyenin önemli ölçüde beyin yaşlanmasını önlemeye yardımcı olabileceğini ortaya koydu.

Kanser – Radyasyon Onkolojisi Raporlarında yayınlanan Araştırmaya göre “Ham etanolik biberiye özü (RO), insanlarda lösemi ve meme kanseri hücreleri üzerinde farklı anti-proliferatif etkileri olduğu bulundu.”

Biberiye Çayı Nasıl Hazırlanır?

Biberiye çayı bildiğimiz diğer bitki çayları gibi demlenir. Bir su bardağı kaynar suya bir çay kaşığı atılır ve 10 dk demlendirilerek içilebilir. ( Hiç bir bitki çayı uzun süre ve aşırı miktarda kullanılmamalıdır. )

Biberiye ayrıca; banyo suyuna veya oturma banyolarına eklenebilir. Özellikle mantar, egzama gibi cilt sorunlarında bu oturma banyoları etki gösterecektir.

Biberiyenin Zararı Var mı?

Düşük ( normal ) dozlarda alındığında genellikle güvenlidir. Ancak, aşırı miktarda alındığında aşağıdaki yan etkiler görülebilir. Bir miktar tansiyonu yükseltebilir. Ayrıca; mide bulantısı, spazm ve ödeme neden olabilir. Ayrıca; düşüğe neden olabilecek etkisi vardır.

İlaç etkileşimleri: ( Aşırı tüketimlerde etki gösterir, normal tüketimlerde herhangi gözle görülür etkileşimin olması çok düşük ihtimaldir )

Maryland Medical Center5 Üniversitesi göre, biberiye, bazı ilaçların aktivitesini etkileyebilir:

Warfarin, Aspirin ve Klopidogrel olarak kan inceltici ilaçlar, – Antikoagülan ilaçlar.

ACE inhibitörleri – (Zestril) lisinopril, yüksek tansiyon tedavisi için kullanılan ilaçlar, fosinopril (MONOPRIL), captpril (Capoten) ve elaropril (Vasotec).

Diüretikler – Böyle hydrocholorothiazide ve furosemid (Lasix) olarak idrar geçişini artıran ilaçlar.

Lityum – manik depresyon manik atakların tedavisi için kullanılan bir ilaç.

Not: Biberiyenin tansiyon yükseltici etkisinden ve bazı ilaçlarla etkileşime girebileceğinden ayrıca gece geç saatlerde tüketilmesinin uyku sorununa yol açabileceğinden değindik. Ayrıca, nadirde olsa alerji gibi faktörlerde göz önüne alınmalıdır. Bitkinin anılan faydaları tıbbi tedavi yerine geçmez. Aşırı tüketimlerden kaçınmak tüm besinler için genel bir kural haline gelmelidir. Normal miktarlar oldukça güvenilir ve sağlıklı bir besindir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir