Ailede Şeker Hastalığı Varsa

Kan şekerinin sürekli olarak yüksek olması ile kendini belli eden bir metabolizma bozukluğudur. Şekerli diyabet en sık görülen metabolizma hastalıklarından biridir. Değişmez ve özgün olmamakla birlikte en önemli belirtisi glikozüridir.

 

Şeker Hastalığı Aileden Aileye Geçer Mi?

Ailenizde şeker hastalığı olması (anne-baba veya kardeşinde şeker hastalığı olması) onlarında ileride şeker hastalığına yakalanma ihtimalini artırır.

 

Şeker Hastalığına Yakalanmamak İçin Ne Yapmalıyım

Gün içinde bedensel bir aktivite alışkanlığının olmaması, Hipertansiyon, Kanda koruyucu kolesterolünün az, yağ oranının fazla olması ve şişmanlık gibi faktörler düzeltilebilir. Yani kişiler gün içinde belli bir süre egzersiz yaparak, kilosunu normale getirerek, kolesterol düzeyini azaltıp iyi kolesterolü artırarak ve tansiyonunu normale getirerek şeker hastalığına yatkınlığını giderebilirler.

 

Şeker Hastalığı Olanların Organları Zarar Görür mü?

Şeker hastalığı olanların kan şekerlerini iyi ayarlayamamasına bağlı diğer organlar da etkilenmeye başlar. Küçük damarların bozulmasına bağlı en başta göz ve böbrek etkilenip bozulmaya başlar. Ellerde ayaklarda keçeleşme, uyuşma, karıncalanma ve yanma başlar ve yaralar oluşabilir. Büyük damarlarda etkilenip bozulursa kalp hastalıkları, beyin hastalıkları ortaya çıkabilir.

Şeker hastalığında Kan Şekeri Düşmesi

Bilhassa yaşlı hastaların insülini yaptıktan sonra yemek yemeyi geciktirmesine bağlı kan şekeri çok düşebilir. Tablet kullanan hastalarda da dozun fazla gelmesine bağlı kan şekeri çok düşebilir.


-------- Sponsorlu --------

 

Şeker Hastası Olanların Yapması Gerekenler

Şeker hastalığı olanların her gün akşam yatmadan önce ellerini ve ayaklarını ılık su ile yıkayıp kurulaması uygundur. El ve ayak tırnaklarını dipten kesmeleri sakıncalıdır. Kendileri iyi görmüyorsa bir yakını kesmelidir. El ve ayaklarda yanma veya üşüme var diye buza sokma veya sıcak bir yere koymak veya yaklaştırmak sakıncalıdır. Duyu kaybından dolayı el ve ayakları zarar görebilir. Ev içinde terliksiz gezmemelidirler. Tüm bunlarda amaş yara oluşmasını engellemektir. Zira oulşan yaralar şeker hastalarında geç iyileşir ve kolay enfeksiyon kaparlar.

Şeker Hastalığında Organlar Nasıl Zarar görür?

Gözlerdeki küçük damarlada şeker birikmesine bağlı sağlamlığı azalır ve ufak kanamalar oluşabilir. Sonunda bunlara bağlı körlük olabilir. Böbreklerdeki küçük damarlada şeker birikmesine bağlı böbrek proteinleri tutamayıp atmaya başlar. Sonunda böbreğin kanı temizleme işlevi bozulabilir. El ve ayaktaki küçük damarlarda şeker birikmesine bağlı keçeleşme, uyuşma, karıncalanma ve yanma başlar. Hissizlik olur ve buna bağlı oluşan küçük yaralar büyüyebilir. Yine kalp damarlarında veya beyin damarlarında şeker birikimine bağlı olarak bozulmalar başlayabilir ve kalp krizi veya inme görülebilir.

 

Egzersiz Yapılması

Egzersiz yapılması şeker hastalığı dahil bir çok hastalıkta tavsiye edilir. Zaten güncel hayatımızda da sağlıklı kalabilmek için egzersiz şarttır. Şeker hastaları egzersiz yaparak normal kilolarını korurlar, kolesterol seviyelerini düzenlerler, insülinin daha iyi çalışmasını sağlarlar ve günlük hayatın streslerine karşı daha iyi dururlar.

Sağlıcakla ve Sevgiyle Kalın Çok Değerli Bilgi Doktoru okurlarım

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir