Stres Olmamak İçin Ne Yapmalı

Stres Olmamak İçin Yapmanız Gerekenler

İlk olarak olumlu düşünün.
Değişimlere açık olmalısınız.
Empati duygunuzu geliştirin, diğerlerinin duygusunu hissetmeye çalışın.
Kendinizi daha çok sevin, ve daha fazla güvenin.
Kendinizi ödüllendirin.
Öfke kontrolünü ve zaman yönetimini öğrenin.

 

Stres Altında Bulunan İnsanların Sağlığı Tehlikede
Kişi stres altında olduğu zaman vücut bolca cortisol hormonu üretir. Bu hormon düşünme, öğrenme ve konsantrasyon sağlamada engel teşkil edebiliyor. Yorgun, sinirli ve depresyona girmeye müsait bir ruh hali yaratıyor. Bağışıklık sistemi zayıfladığından kişi hastalıklara karşı daha güçsüz oluyor ve daha kolay hastalanabiliyor. Kalp frekansı ve kan basıncı düşüyor. Bunun yanında kalp krizi geçirme riski de büyüyor. Bunların dışında stres ayrıca hazımsızlıkla ilgili sorunlara da yol açabiliyor. Bunun sonucunda ise kişi ülser oluyor.

 

Stresi Yenme Yöntemleri

Stresle başa çıkmada en etkili yol gevşemedir. Bedende meydana gelen gerginliği tersine çevirir. Gevşemenin ilk adımı solunumu kontrol etmektir. Doğru nefes almayı yeniden öğrenebiliriz. İyi nefes derin, ağır ve sessiz olmalıdır. İyi nefes almak, iyi nefes vermekle olur. Aldığımız nefesi ağzımızdan yavaşça ve iyice verirsek gevşeriz. Kısa nefes alıp verme gevşemeyi sağlamayacağı için stresle başa çıkmada iyi bir yöntem olmayacaktır.

 

Stresle Baş Etmeyi Öğrenin

Stresli olduğunuz zamanlarda sizi mutlu eden olayları düşünmeye ve onları hatırlamaya çalışın. Düşüncelerinizi sürekli olarak aynı şey etrafında toplamayın. Biraz rahatlayıncaya kadar dikkatinizi başka şeylere vermeye çalışın. Kronikleşmiş stres durumlarında ise en iyi çözüm sizi sıkan problemi iyi bir arkadaşla paylaşmak.


-------- Sponsorlu --------

 

STRESLE MÜCADELE YÖNTEMİ

Çevremizde stresle ilgili bu kadar çok etken varken hayatımızdaki stresi kökünden halletmemiz pek mümkün değildir. Stres karşısında insanlar kendilerini korumak için çeşitli tepki ve davranışlar gösterirler. Bütün canlılar, stresi yaratan durumla ya mücadele ederler veya bu durumdan uzaklaşırlar.

Stres karşısında organizmanın bütünlüğü tehdit altındadır ve organizmanın kendini korumak için oluşturduğu dengesi bu durumdan etkilenir. Bozulan dengenin yeniden sağlanması gerekir. Denge, bu durumla savaşarak veya kaçarak yeniden oluşturulur. Stresle sürekli ama etkisiz mücadele tükenmişliğe yol açar. Stres nedenleri değişse de stres karşısında insanların gösterdiği tepkiler benzerlik gösterir. Ancak stres durumunda otonom sinir sistemi tepki verdiğinden stres karşısında hemen herkeste aynı bedensel ve fizyolojik değişiklikler olur…

 

Stres İçin Yapılması Gerekenler

Stres kişiyi kötümser yapar. Kötümser ruh halinizin içinde kayboldukça, sağlığınızı da ihmal etmeye başlarsınız. Bu gidişe bir dur demeniz gerekiyor.

– Zamanı iyi kullanın,

– Rahatlatıcı uğraşlar edinin,

– Dışarı çıkın ve biraz taze hava alın!

– Biraz spor yapın ve enerjinizi tazeleyin.

– Düzenli ve faydalı beslenin

– Hem ruhunuza hem de bedeninize iyi gelecek hobiler edinin.

 

Yukarıda söylediğim maddelerin hepsini uyguladığınız taktirde ciddi manada stresi yenmede işe yarayacaktır.

Sağlıcakla Kalın Sevgili Bilgi Doktoru okurlarım.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir