Kanımızdaki Moleküller Yorgunluk Yapıyor

Kronik yorgunluk, öyle seviyelere geliyor ki, zaman içinde tüm yaşamımızı olumsuz yönde etkilemeye başlıyor. Bitkin ve yorgunluk sebebiyle sosyal etkinliklerden mahrum kalabiliyoruz, iş yaşamımız olumsuz sonuçlar doğurabiliyor, hatta işten bile atılma nedenleri arasına girebiliyor. Yorgunluk sebebi ile bir türlü dinlenmeyi başaramayan kişilerin kanlarında farklı moleküllerin olduğu belirlendi.

Yorgunluğunuzun sebepleri arasında kanınızda gezen moleküller olduğunu biliyor musunuz?

30 senedir bir türlü tedavisi bulunamayan kronik yorgunluklardan kurtulabilmek için çalışmalara umut taşıyan bir yenisi daha eklendi. Bir türlü dinlenmeyi başaramayan kişilerin kanlarında değişik moleküller bulunuyor.

halsizlikKronik yorgunluğun sebebinin psikolojik değil, biyolojik olduğunu belirleyen Amerikan Columbia Üniversitesi’nin araştırması, tedavide de yeni bir bakış açısı yaratacak gibi gözüküyor.


-------- Sponsorlu --------

Çalışma, hastalık ile ilgili tartışmayı tekrar gündeme getirdi. Uzun süre devam eden aşırı yorgunluk, kas ve eklemlerde ağrı, unutkanlık ve isteksizlik gibi belirtileri olan rahatsızlık tıp dünyasını 2’ye bölmüş durumda. Bazı doktorlar hastalığın psikolojik kaynaklı olduğunu iddia ederken, bazıları ise sebebin fiziksel olduğunu iddia ediyorlar. Columbia Üniversitesi’nde yürütülen çalışmanın bulguları 2. grubu destekler nitelikte. Buna göre, kronik yorgunluk çekenlerin kanında sağlıklı olanlardan farklı bir çeşit molekül bulunuyor.

Bu moleküller, bağışıklık sistemimizce enfeksiyonla mücadele için salgılanıyor. Uzmanlar, hastalığın ilk üç yılında bu moleküllerin fzla olduğunu belirledi. Uzmanlar, bu tespitlerinin hastalıkların teşhisinde önemli olduğu görüşünde.

Bu bulgunun, kronik yorgunluğun tedavisi için umut oluşturduğunu belirtiliyor. Kronik yorgunluk hastalığı, günlük yaşamı olumsuz yönde etkilerken, ileri derecelerde insanları işlerinden alıkoyabiliyor hatta yatağa bağlı duruma bile getirebiliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir