Evde Saksıda Roka Yetiştirmek

Evde Balkonda Terasta Saksıda Roka Nasıl Yetiştirilir? Roka Yetiştirmenin Püf Noktaları Hakkında

Saksıda Roka Yetiştirme hakkında bilgi vermeden önce doğal ve organik bir rokanın sağlığımız bakımından önemine kısaca değinmek istiyorum;

Roka, genellikle salatalarda kullanılan, sapları tüylü yeşil renkli turpgillerden otsu bir bitkidir. Tarlalarda kendiliğinden de yetişen rokanın boyu 40 cm’e kadar uzayabilmektedir. A ve C vitaminleri  bakımında oldukça zengin bir bitkidir.

Ayrıca yüksek miktarda kalsiyum ve demir içerir. Türk mutfağında özellikle salatalarda tercih ettiğimiz rokayı evinizde saksıda kolaylıkla yetiştirebilir, her zaman lezzetli, taze ve doğal rokanın tadını çıkarabilirsiniz.

Saksıda Roka Nasıl Yetiştirilir?

Roka evde balkonda ve bahçede kolaylıkla yetiştirebileceğiniz bitkilerdendir. Eğer kapalı bir mekanda yetiştirmek istiyorsanız Ocak ve Şubat aylarında ekimine başlayabilirsiniz. Eğer açık bir alanda roka ekecekseniz Mart ayının sonlarına doğru Nisan ve Mayıs aylarında ekim işlemlerine başlamanız gerekmektedir.


-------- Sponsorlu --------

Roka serin ve fazla güneş almayan ortamı seven bir bitkidir. Kullanacağınız toprak gübreli ve torflu olursa rokalar daha sağlıklı bir büyüme gerçekleştir. İlk olarak saksının içerisine üzerinde 8 cm boşluk kalacak şekilde toprak eklenir.

Toprak el ile düzleştirildikten sonra roka tohumları aralıklı olarak toprağın üzerine ekilir. Ekilen tohumların üzerine tohumları kapatacak şekilde 2-3 cm yüksekliğinde tekrar toprak ilavesi yapılır. Roka tohumları ekildikten sonra toprak nemli olacak şekilde sulanır ve serin çok fazla güneş almayan bir yere konulur.

Roka tohumları 15-20 gün içinde filizlenmeye başlayacaktır. Tohumlar ekildikten sonra her 3-4 günde bir sulama işlemi yapılır.

Rokalar yeterli olgunluğa ulaştıktan sonra toprak seviyesinden 1-2 cm yukarıdan bir bıçak ile kesilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir