Bebeklerin Kabızlık Sorunu Nasıl Giderilir?

Sizin de bebeğiniz kabızlık sorunu mu yaşıyor? Bebeğimde Kabızlık problemi varsa ne yapmalıyım?

Bebekler, gıda ile beslenmeye başladıkları andan itibaren bu durumu yaşayabilirler. Bir bebekte kabızlık sorununun var olduğunu söyleyebilmek için bu dönemdeki normal dışkılama sayısı ve şekli bilinmelidir.

Kabızlık nedenleri

Bebekler doğduktan sonraki ilk 1 hafta içerisinde yaklaşık 4 sefer yumuşak kıvamlı dışkılarlar. Anne sütü emen bebeklerde kaka sayısı günde altıya çıkabildiği gibi genellikle sarımsı renkte ve oldukça suluya yakın bir kıvamdadır. Bazı bebekler sadece anne sütü ile beslendikleri bu dönemde haftada 1’e kadar seyrek dışkılayabilir. Fakat anne sütü ile beslenen bebeklerde kabızlık ihtimali oldukça azdır. Hatta haftada bir dışkılasalar bile kakanın kıvamı ve bebeğin zorlanmaması bebeğin kabız olmadığını gösterir, bu durum normal bir süreç olarak kabul edilir.  İnek sütü ile yapılmış mamalardan beslenen çocuklarda ise dışkı, yeşile yakın renkte, kötü kokulu ve daha katı olur. Bu mamalarla beslenen bebeklerin kabız olma ihtimalleri daha yüksektir. İnek sütünden türemiş mamayla beslenen bebekler kabızlığa daha yatkın olurlar.
Kabızlık yaşayan bebeklerin kakası daha katıdır. Kabızlık durumunda, bebek, kakasını normalden daha az yapmaya başlar. Bebek kaka yaparken zorlanır ve bu normaldir. Normal kaka yapma halinde de bebeğin yüzü kızarır ve bebek birkaç dakika içinde kakayı çıkarır. Eğer bebek 2 -3 dakika içinde ıkınma ve kızarmaya rağmen kakasını çıkaramıyorsa o zaman kabızlıktan söz edilebilir.


-------- Sponsorlu --------

Bebeklerde kabızlığın bir hastalığa bağlı olaması oldukça düşüktür. Genellikle bebeklerde kabızlık gıda reaksiyonlarına bağlı görülür. Bebeklerde katı gıdaya geçildikten sonraki zamanda kabızlığın yaşanması daha sık görüldüğü yaşlardır. Pirinç unu ve unlu gıdalar kabızlığı tetiklemektedir. İnek sütünden yapılmış gıdalar da kabızlığı tetikleyen bir başka durumdur.

Bebeklerde kabızlık tedavisi

Bebeklerde kabızlığı düzeltmek için bir medikal hastalık yoksa, beslenmede lifli gıda ve daha fazla suya yer vermek yeterli olur. Anne sütü ile beslenen bebeklere ek su verilmesi önerilmez ama ek gıdaya geçildiğinde ek su vermek şarttır. Verilecek suya ek olarak sıkılmış erik suyu, elma suyu, armut suyu, şeftali suyu verilebilir. En az 4 ayını dolduran bebekler günde 60-120 ml meyve suyu alabilir. 4-8 aylık bebekler ise meyve suyunu 180 ml  kadar tüketebilir. Pirinç unu yerine tam tahıllı katı gıdaların tüketilmesi de dışkı içinde su tutulmasına yardımcı olacaktır.

İnek sütü alerjisi olmayan bebekler için evde mayalanacak yoğurt kabızlığın çözümüne yardımcı olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir