Cevizi Yedikten Sonra Bu İlacı İçmeyin

Normalde vücudumuz için çok yararlı olan bazı besinler ilaç kullandığımızda en büyük düşmanımız haline gelebilir. Özellikle bazı ilaçları aldıktan sonra yediğiniz şeylere özellikle dikkat etmeniz gerekiyor. Peki hangi ilaçtan sonra ne yenmez? İşte dikkat etmeniz gereken 8 besin…

Bu liste hayati önem taşıyor. Bunları bilmek sizin ve sevdiklerinizin sağlığı için önemli. Lütfen ihmal etmeyin. Hepsi kısa kısa çok kıymetli bilgiler. Kullandığınız ilacın yan etkilerini arttırmamak için aşağıdaki besinleri yedikten sonra aşağıdaki türden ilaçları içmemeye özen gösterin.

Tansiyon ilacı ile muz

Tansiyon ilaçları vücudunuzdaki potasyum miktarını arttırıyor. Normalde faydalı olan potasyum gereğinden fazla alındığında kalp problemleri baş gösterebilir. Muz başta olmak üzere yeşil yapraklı sebzeler ve portakal bolca potasyum içerir.

Ayrıca idrar söktürücü ilaç kullanıyorsanız, ilacınızın öncesinde veya hemen ardından muz yemeden önce bir kez daha düşünün, hatta yemeyin. Çünkü vücutta su ve sodyum kaybına neden olan idrar söktürücü ilaçlar, potasyum birikimi yapabilir ve düzensiz kalp atım hızına yol açabilir. Bu tip ilaçlar kullanılırken potasyumdan zengin; muz, kayısı, kavun ve koyu yeşil yapraklı sebzeler dikkatli tüketilmelidir.

Kan sulandırıcı ile kızılcık suyu

Kan sulandırıcı ilaç kullanırken kızılcık suyu içen hastaların kanlarının ekstra sulandığı ve bunun da tehlikeli komplikasyonlara yol açtığı görüldü.

Kan sulandırıcı ile ıspanak

Örneğin K vitamininden zengin besinler kan pıhtılaşmasına sebep olurken kullanılan kan sulandırıcı ilaçların etkisini azaltır. Bu nedenle kan sulandırıcı ilaç kullananların K vitamininden zengin; brokoli, lahana, ıspanak, pazı gibi koyu yeşil yapraklı sebzeleri tüketirken dikkatli olması gerekir. Yine bu tip ilaçlarla sarımsak tüketimine de dikkat edilmesi gerekir, sarımsak fazla tüketildiğinde bu ilaçların midede ve beyinde kanama riskini artırabilir.

Kolesterol ilacı ile greyfurt

Tamam, sağlıklı vitaminler bakımından çok zengin ama greyfurt suyu bazı ilaçların emilimini engelliyor. Mesela kolesterolünüzü düşürmek için statin kullanıyorsanız dikkat! Bu ilacı aldıktan birkaç saat önce veya sonra greyfurt yer ya da suyunu içerseniz ciddi organ hasarlarına bile yol açabilir. Hangileri mi? Başta karaciğer… Sonra da sırada börekleriniz var. Hatta, işin ucu böbrek yetmezliğine kadar gidebilir.


-------- Sponsorlu --------

Kas erimesi ve yıkımı da cabası. Bu ilaçlarla birlikte greyfurttan tamamen uzak durmak en doğrusu. “Yok greyfurttan asla vazgeçemem” diyorsanız o zaman bari en azından doktorunuza ne kadar tüketmenin güvenli olacağını danışın. Asla günde bir litreden fazla yemeyin/içmeyin. Statinlerin yanında tansiyon ve anksiyete önleyici bazı diğer ilaçlar da greyfurtla etkileşime girebilir.

Greyfurt ve greyfurt suyu kan dolaşımınızdaki kolesterol ilacı seviyesini arttırır. Bu da bacak ağrısı başta olmak üzere ilaçların yan etkilerine duyarlı hale getirir.

Tetrasiklin antibiyotikler ile süt ve süt ürünleri

Diyelim ki fena üşüttünüz ve antibiyotik tedavisi görüyorsunuz… Burada da dikkat etmeniz gereken bir husus var: İlacı aldıktan sonraki iki saat içinde süt ve peynir gibi süt ürünleri tüketmeyin. Çünkü sütün içindeki kalsiyum da normalde kemik ve sinir sağlığınız için çok yararlı olmasına rağmen ilaçların emilimini olumsuz etkileyebilir.

Bakteriyel enfeksiyon ilaçları ile işlenmiş et

Amino asit tiramin içeren tütsülenmiş veya salam, sosis ve sucuk gibi işlem görmüş etler tükettikten sonra bakteriyel enfeksiyon ilaçları almak tansiyonda ani sıçramalara yol açabilir. Muz, avokado, çikolata ve alkol de amino asit içerir.

Tiroit ilaçları ile ceviz

Ceviz ve diğer lif bakımından zengin yiyecekler tiroit ilaçlarının emilimini engeller. Tiroit ilaçlarında bulunan kimyasalların emilmesi için yatmadan hemen önce alınması öneriliyor.

Kalp yetmezliği ilacı ile siyah meyan kökü

Siyah meyan kökünde bulunan gliserizin, digoksin ile bir araya geldiğinde kalp atışı düzensizliklerine neden olur. Meyan kökü aynı zamanda tensiyon ilacı, ağrı kesici, doğum kontrol hapı ve kan sulandırıcıların etkisini azaltabilir..

Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir