Yaz Mevsiminde Beslenme Şekli

Yaz faslı girip güneş sıcaklığını göstermeye başladığında yemeği ve içmeyi azaltmak, ağır sporlardan kaçınmak gerekmektedir. Yazın fazla sıcaklarında rahat bir ortamda mümkünse istirahatle geçilmelidir.

Yaz Mevsiminde Şarap İçilmesi

Yazın mevsiminde kam kurutacak sıcak tabiatlı baharatlardan sıcak tabiatlı sebzelerden, sıcaklık veren macunlardan {şekerle hazırlanan ilaçlar) ve sırf (susuz) şaraptan sakınmak gerekmektedir, şayet içiliyorsa şarap sulandırılarak içilmelidir.

Yaz mevsiminde bedende safra hıltı arttığından vücudun kuvvetleri azalmaktadır ve kuvvetli gıdayı mide sindiremez bu yüzden yazın bilhassa ağır yiyeceklerden sakınmalı, basit sindirilebilen yemeklerden az miktarda yemek gerekmektedir.

Hekim İbni-Sina Yaz Mevsimi Tavsiyesi

Şu şekilde anlatır; “ Yaz günlerinde sağlığa makul hareket şunlardır; Ağır yiyeceklerden sakınmak, az yemek, sıcakta yürümemek ve soğuk havalı yerlerde oturmaktır.”


-------- Sponsorlu --------

Yaz mevsiminde bedenin ısısını arttıracak, kanı kurutacak ve safrayı arttıracak yiyeceklerden yememeli, bunlar yerine; yaş meyvelerden erik, karpuz ve salatalık yenmeli, soğuk nitelikteki şerbet ve şuruplar içilmelidir.

Yemeklerden, tavuk eti, oğlak eti yenebilir, bunlar koruk ve nar ekşisi gibi safrayı azaltacak ekşilerle birlikte pişirmelidir.

Yemeklerde limon yada turunç ekşileri de kullanılmalıdır.

Amberbaris çorbası, ekşi elma yemeği, kuzukulağı yemeği yenmelidir.

Yaz aylarında yenilmesi gereken yiyecekler ile ilgili görüş ve önerilerinizi siz de değerli Bilgi Doktoru okurlarıyla paylaşabilirsiniz. Ayrıca bu konu ile alakalı sorularınız varsa cevaplamaktan memnuniyet duyarız. Sağlıklı günler geçirmeniz dileğiyle…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir