Vajinada Oluşan Enfeksiyon

Bayanlarımızın sıklıkla yaşadığı problemlerden bir tanesi de vajinal enfeksiyondur. Bu yazımızda konuyla ilgili araştırmalarımızı siz değerli Bilgi Doktoru okurlarıyla paylaştık.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi kadınların sıklıkla karşılaştığı bir problemdir be neredeyse her 3 kadından birinde hayatının belli bir döneminde bu rahatsızlıkla karı karşıya kalabilir.

Vajinada normal durumda bakteri ve mantarlar denge durumundadır. Bakteri ve mantarın denge durumunun bozulmasıyla vajinada enfeksiyon oluşmaktadır. Cinsel ilişki, gebelik, menapoz, emzirme, antibiyotik kullanımı gibi nedenlere bağlı olarak bakteri ve mantar dengesi bozulabilir. Vajinada enfeksiyonun oluştuğuna dair teşhisi koymak için hekiminiz vajinada oluşan akıntıdan örnek alarak mikroskopla inceler.

Kaç Çeşit Vajinal Enfeksiyon Vardır?

Bunlar mantar, bakerial ve trikomonas parazitidir.


-------- Sponsorlu --------

Vajinada Mantar Enfeksiyonu

Kandida denilen bir mantar türü buna neden olmaktadır. Normalde vajinada kandida az miktarda bulunur. Bu dengenin bozulması mantar enfeksiyonuna yol açar. Mantar enfeksiyonu hamilelikte daha çok yaygınlık göstermektedir. Belirtileri vajinada kaşıntı, yanma, kızarıklık ve şişlik olarak kendini gösterir.  Mantar enfeksiyonun tedavisinde ağız yoluyla veya vajinadan haplar kullanılmaktadır.

Bakteriyel Vajina Enfeksiyonu

Tıpkı mantar enfeksiyonu gibi vajinada bulunan bakteri dengesinin bozulmasıyla oluşmaktadır. Vajina da balık gibi kokan bir akıntı olmaktadır. Bu akıntı genellikle koyu renkte gri yada yeşil olabilmektedir. Bakteriyel vajina enfeksiyonunun tedavisinde klindamisin yada metronidazol kullanılmaktadır.

Trikomonas Vajina Enfeksiyonu

Bu enfeksiyon diğer iki enfeksiyondan farklı olarak cinsel ilişkiyle bulaşmaktadır. Bunda da akıntı yeşil,gri yada sarı renklerde olabilir. Akıntısının kokusu tıpkı bakteriyel de olduğu gibi balık kokusuna benzeyebilir.  Trikomasın tedavisinde metronidazol kullanılabilir fakat kesinlikle kullanıldığında 1 gün boyunca alkol tüketmemek gerekmektedir.

Konuyla ilgili bilgi ve tecrübeleriniz siz de değerli Bilgi Doktoru okurlarıyla paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir