Umreye Gideceklere Mers Virüsü Uyarısı Yapıldı

Diyanet İşleri Başkanlığı , umre adaylarını MERS virüsüne karşı uyardı. Sağlık Bakanlığı’nın broşürlerinde hacca gideceklerin kalabalık ortamlarda maske takması ve ellerini sık sık yıkaması istendi. Bu uyarıların dikkate alınmaması sonucunda Ülkemizde ciddi sorunlara yol açabilir.

 

Peki Nedir Bu Mers Virüsü?

Yoğun endişeye yol açan corona virüs enfeksiyonu MERS : Middle East Respiratory Syndrome (Orta Doğu Solunum Sendromu). Hastalığa yol açan virüs MERS -CoV’dır. Bu virüs 2012 yılında Suudi arabistan’da tespit edilmiştir.

Bu virüsle enfekte olan insanların çoğunda ağır AKUT solunum sistemi rahatsızlıkları gelişmiştir. Ateş, öksürük ve nefes darlığı gözlemlenmiştir. Bu virüsün bulaştığt hastaların yaklaşık olarak yarısı hayatını kaybetmiştir.

Hastaların çok az bir kısmı hafif belirtilerle atlatmıştır. Amerika Birleşik Devletlerin’de bildirilen bir vaka olmamıştır. SARS’a yol açan virüsten farklıdır.

 

Son dönemde Suudi Arabistan’da ortaya çıkan ve ölümlere neden olan Ortadoğu Solunum Sendromu-Koronavirüsü (MERS-CoV) hastalığına karşı hacılar uyarıldı.

 

Hacı Adaylarına Broşür Dağıtıldı

Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’nün hazırlattığı broşürleri, Diyanet İşleri Başkanlığı hacı adaylarına dağıttı. Ölüm oranı yüksek olan hastalığın özel bir aşısı veya tedavisi yok.


-------- Sponsorlu --------

Broşürlerde, genellikle ağır solunum yolu belirtileriyle kendisini gösteren MERS hastalığının belirsiz veya hafif belirtilerle seyredebildiği belirtildi. Kuluçka süresi 2 gün ile 2 hafta arasında değişen hastalıkta halsizlik, ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürük, solunum güçlüğü, kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, kusma ve ishal gibi belirtiler oluyor.

 

Mers Virüsünden Korunma Yolları, Mers Virüsü Bulaşmaması İçin Yapılması Gerekenler ve Mers Nasıl Bulaşıyor konuları hakkında bilgiler mevcut.

 

Mers Virüsü ile İlgili Broşürlerde Ne Yazıyor?

Dağıtılan MERS Broşürlerinde “Salgının görüldüğü ülkelere seyahat edecek kişiler için risk mevcuttur” ifadesi yer alırken korunmak için şunların yapılması tavsiye ediliyor:

– Mikroplarla kirlenmiş olma ihtimali olan yüzey ve eşyalar dezenfekte edilmeli.

– Hac ve umre ziyaretine gidenler hayvan pazarlarından, çiftliklerden, çiğ gıda ve sokakta satılan gıdaların tüketiminden uzak durulmalıdır.

– Hasta kişilerden yakın temastan kaçınılmalı, kalabalıkta maske kullanılmalı.

– Hacca gidecekler için risk grubunda olanlar (çocuklar, yaşlılar, hamileler, kronik hastalığı bulunanlar vb.) hekime danışarak mevsimsel grip aşısı yaptırmalıdır.

– Kirli ellerle ağız, burun ve göze dokunulmamalı.

– Eller sık sık sabunla yıkanmalı.

– Hekime seyahat ve temaslılar hakkında mutlaka bilgi verilmelidir” uyarısı yapıldı.

– Su ve sabun bulunmazsa el dezenfektanları kullanılmalı.

– Seyahat dönüşü için de, “Arap Yarımadası’na seyahat sonrası 14 gün içinde ateş, öksürük, burun akıntısı, nefes darlığı gibi şikayetler olursa acilen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir