Standartlara Uygun (Tse Onaylı) Baklava

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından Türk Baklavasına standart getirildi. Artık baklava kendine özgü renk olan altın sarısı renginde olacak, şerbeti ile yoğunluğu sert olmayacak, boğazımızı yakmayacak. Her baklava diliminin yüksekliği en az 3,5 cm olacak.

TSE Baklava Yapılışına Standart Getirdi

TSE’den yapılan bilgilendirmede, “Türk Baklavası” standardının, Teknik Kurul’da kabul edildiği ifade edildi. Baklavanın, yapılışı ve içeriğinin illere göre değişmekle beraber bu coğrafyalarda yaşayan vatandaşın ortak kültürü şekline geldiği belirtilen açıklamada, isim anlamında bakıldığında “baklava” kelimesinin Türkçe kökenli olduğu, eski Türkçe’de “baklağu, baklağı” olarak yer aldığı belirtildi.


-------- Sponsorlu --------

Baklavanın Kendine Ögzü – Has Rengi Kıvamı Nasıl Olmalıdır

Açıklamalara göre, kendine özgü içerik ve üretim tekniğiyle Türk Baklavası’nın yapılışı TSE standardında şu şekilde yer verildi: “Sert buğday unu ya da özel amaçlı un, yumurta, tuz ve su karışımından elde edilen sert hamura, sert buğdaydan elde edilen buğday nişastası eklenerek, hamurun tekniğine göre ıaçılması, içine ya da arasına kaymak, tereyağ ya da tereyağının eritilerek saf hale getirilmiş sade yağı, çeşnisine göre Antep fıstığı içi, ceviz içi ya da bölgesine göre fındık içi ya da badem içinin koyulması sonrasında mevzuatlarda katılmasına izin verilen katkı maddelerinin bir kaç tanesinin eklenerek ya da hiç eklenmeden çeşidine göre dilimlendikten sonra makul sıcaklık ve sürede pişirilip, toz şekerinin su ile kaynatılması sonucu (limon suyu ya da limon tuzu ilave edilmiş) elde edilen şerbet eklenmiş mamul.”

Ayrıca “geleneksel baklava”, “dürüm”, “hünkar” , “havuç dilimi”, “şöbiyet”, “bülbül yuvası”, “sarığı burma”, “fıstık dolması” gibi baklava türlerinin de tariflerinin verildiğinin belirtildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

Standartlara Uygun Baklama Nasıl Yapılır

Tarifine göre hazırlanan baklavaların ağızlara layık duyusal özellikleri şu şekilde verilmektedir, kendine has renkte (altın sarısı) ve görünüşte olması gerekir. Yanmış, koyu renkte olmamalı, tepsinin her bir dilimi bakılan her açıdan aynı has altın sarısı renginde olmalı, üstü ve altı aynı renkte olmalı, ton ya da pişme farkı olmamalı, içindeki Antep fıstığı ile ilgili zümrüt/çimen yeşili rengini korumalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir