Sığır Dili Otu Faydaları ve Kullanımı

Sığır Dili Otu Faydaları ve Kullanımı

Sığırdili Nedir, Sığır Dili Otunun Faydalarına ve Kullanımına Dair;

Bilgi Doktoru – Sığır dili otunun bir diğer adı ”Sığır Kuyruğu”dur. Bu bitki türü, hekimlikte kullanılmaktadır. Dünya üzerinde her yerde yetişme imkanı vardır. Çeşitlerinden birisinin kökünde bulunan madde sebebiyle boyacılık alanında kullanılmaktadır.

Özellikleri ve Hakkında Bilgi: Sığır dili bitkisinin ömrü 2 yıl ile sınırlı olup, Haziran ve Ağustos’ta parlak görünümlü sarı renkte çiçekler açmaktadır. Boyları 20 – 150 cm arasında değişmektedir. Genel olarak yol kenarlarında rastlanmakla birlikte ekim yapılmamış alanlarda yetişme fırsatını yakalamaktadır.

Gövde kısımları dik ve yün gibi tüylerle kaplıdır. Yaprakları, gövdesinin alt kısmında tıpkı rozet gibi dizilmiş şekildedir. Gövde kısmında yer alan yaprakları sapsızdır. Çiçek kısmı, gövdesinin uç kısmında konumlandırılmış olup seyrek ya da sık biçimde toplanmaktadır. Meyveleri, yuvarlak şekilli ve çok tohumlu yapıdadır.

Sığır dili otunun çiçeklerinin uç kısımları glikozit ve yağ barındırmaktadır. Çiçeğinden balgam söktürücü ve göğüs yumuşatıcı olarak faydalanılmaktadır.


-------- Sponsorlu --------

Kimi türlerinin tohum kısımlarında ”Saponin” maddesi bulunmaktadır. Bu madde balıklar üzerinde zehirleyici etki göstermektedir. Bu sebeple balıkların avlanmasında sıklıkla tercih edilmektedir. Bu bitkinin yaprak kısımları ise balgam söktürücü, terletici ve idrar arttırıcı etki göstermektedir.

Ülkemiz sığır dili otu türleri bakımından oldukça zengindir. Daha açık ifadeyle, ülkemizde yaklaşık olarak bu otun 200 çeşidi bulunmaktadır.

Sığır Dili Otunun Faydaları Nelerdir?

* Sığır dili otunun pek çok faydası bulunmaktadır ancak bunlardan en dikkat çekeni ve en akılda kalanı; yılan sokmalarına karşı iyi gelmesidir. Bu gibi bir durumda otumuzdan faydalanmak için; bir miktar sığır dili otunun köklerinin dövülmesi ve zarar görmüş olan bölgeye uygulanması yeterli olacaktır.

* Genel şikayetlerden birisi olan ayak şişmelerine karşı kullanılacağı zaman; bu otun bir tutam yaprağının suda dövülmesi ve ardından şişme olan kısma uygulanması gerekmektedir.

* Kök kısımlarının yara iyileştirici olarak kullanımı; köklerinin harici olarak kullanılması gerekmektedir. Köklerinin kabuk olan kısımları, buğday ile öğütülmek suretiyle hazırlanan harç, iltihaplı olan bölgeye harici olarak uygulanmalıdır.

* Zehirlenme durumunda kullanılmak istenirse; örneğin bir yılan soktuysa veya yabani olan bir hayvanın ısırmasına maruz kalmışsanız, herhangi bir zehirlenme durumuna karşı sığır dili otunun yaş haldeki yapraklarının yenilmesi önerilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir