Sağlığımız İçin Öncelikle Yediklerimize Dikkat Etmeliyiz

Uzun ömürlü, sağlıklı ve huzurlu bir yaşamın ilk etabı kesinlikle beslenmedir. Genç yaşlarda ne kadar sağlıklı besinler tüketirsek, bu bizim yatırımımız gibi olacaktır. Peki sağlıklı beslenmenin temel kuralları nelerdir…. Şimdi Değerli Bilgi Doktoru okurlarıma sağlıklı beslenme hakkında neler yapılabileceğini anlatacağım.

Öncelikle dışarıda yediğimiz yiyeceklere dikkat edilmelidir. Aşağıda belirtmiş olduğum içecekler yerine ev yapımı ayran, taze meyve suları gibi doğal olan içecekleri tüketebilirsin. Belirtilen yiyeceklerin ise sağlığımıza zararlı olduğunu hatırlatarak alternatiflerinin mutlaka olduğunu belirtmek isterim.

Yerken bir kez daha düşünmemiz gereken yiyecekler;

Pastalar, Şerbetli Tatlılar (Özel Günlerde Bir Dilim Pasta Yiyebilirsin)
Mısır Gevreği
Şeker
Market Yoğurtları
Meyveli Yoğurtlar
Pirinç
Makarna
Fast Food
Poğaça, Açma, Çatal, Kuru Pasta
Çikolata
Bisküvi
Konserve Yiyecekler *(Buna Ton Balığı Dahil)
Patates
Hamur İşleri

*Ton Balığı, Omega 3 ve Omega 6 bakımından oldukça zengindir. Ancak konserve ton balıkları paketlenirken raf ömrünü uzatmak amacıyla balığın kendi yağı alınır. Omega 3 asıl balığın kendi yağındadır. Yağ alındıktan sonra tamamen sağlıksız yağ olan Ayçiçek yağı ile doldurulur. Bu yüzden Konserve Ton Balığı değilde Taze Ton Balığı edinerek beslenmene dikkat edilmelidir.

İçerken bir kez daha düşünmemiz gereken içecekler;

Kutu Ayran**
Alkol İçeren İçecekler
Kola vb. tüm gazlı içecekler
Ice Tea
Kutu Sütler**
Kutu Meyve Suyu**

**Kutu Sütler, Kutu Meyve Suları veya Kutu Ayran tamamen doğal olmayan tatlandırıcılar tarafından üretildiği ve raf ömrünün uzaması için bir takım sağlığı tehdit eden kimyasal maddeler içerdiğinden asla kullanılmamalıdır!

Organik Olmayan, içerisinde ne olduğunu bilmediğimiz yani doğal yöntemlerle elde edilmemiş ürünlerden kaçınalım;
Doğal olmayan şeylerden kaçınmalısın. Organik ve besleyici olan her şeyi yenilebilir. Meyve, sebze, süt, yoğurt, peynir, tereyağı, zeytinyağı, beyaz et, balık, kırmızı et, baklagiller, tahıllar, tohumlar.

Meyve: Meyvelerin içerisinde fazlaca şeker bulunduğundan en fazla öğünde 1 adet tavsiye edilmektedir. Bir adet elma, muz, kivi gibi. Ancak “Avakado” her öğünde istendiği kadar yenilmesi tavsiye edilmekte. Nedeni içerdiği Omega 3 ve Omega 6 ilave olarak glisemik indeksinin neredeyse sıfır olmasıdır. Avakadoyu yemenin en iyi şeklide; alındıktan 3-4 gün olgunlaşıp renginin koyulaşması beklenen avakado ikiye ayır. Kaşıkla tabağa çıkar. Sonra çatalla ezerek üzerine yeteri kadar öğütülmüş kaya tuzu ilave et. Artık avakadon yenmeye hazır!


-------- Sponsorlu --------

Sebze: Sebzede sınır yok istediğin kadar yiyebilirsin! Nedeni sebzelerin Glisemik İndeks’inin düşük olması. Sebzeler, her öğünde mutlaka bulunması gereken en değerli besin kaynaklarındandır.

Süt: Market sütü değilse günde bir bardak süt içmende fayda var. Sütü Organik olarak küçük çaplı çiftliklerde veya köylerde bulabilirsiniz. Kısık ateşte kaynatmak pastorize edilmiş sütlerden daha iyi bir yoldur.

Yoğurt: Tamamen ev yapımı olmalı ve doğal köy sütüyle yapılmalı. Bu şartlara uyan yoğurdu temin edebiliyorsan her akşam yemeğinde bir tas yoğurt yemen yeterli olacaktır.

Peynir: Günün ilk öğününde en az iki çeşit yenmesi gerekir.

Tereyağı: Organik tereyağları günün ilk öğününde kesinlikle bulunmalıdır. Unutulmaması gereken yağ yenilmeden yağ yakılmayacağı !***

***Zeytinyağı veya tereyağı gibi organik yağlar tüketildiğinde vücudun yağ yakımına yardımcı olursunuz.

Zeytinyağı: Tüm yemeklerde kullanılması gerekir kızartmalarda bile. Ayrıca zeytinyağı sızma olmalıdır. Riviera zeytinyağı sakın tüketme! (Soğuk sıkım taş baskı tüketmekte fayda var.)

Beyaz Et: Tavuk veya hindi eti tüketilmesinde fayda var. Çünkü tavuk ve hindi en çok protein ve karbonhidrat barındıran besinlerden biridir.

Balık: Norveç Uskumrusu, Somon Balığı, Taze Ton Balığı vb. soğuk deniz balıkları omega 3 ve omega 6bakımından zengin olduğu için daha yoğun tüketilmelidir. Sağlıklı beslenen bir insanın yemek programında hafta da en az 2 gün balık bulunmalıdır.

Kırmızı Et: Kuzu, dana, inek, koyun vb. et çeşitlerinin organik olmasına dikkat etmelisin. Dana ve inek etleri bugünlerde marketlerde bolca satılmaktadır ve hepsi kimyasal hormon içermektedir. Bu yüzden mümkünse kuzu , koyun etiyle beslen. Çünkü kuzuda veya koyunda hormon işlemez.

Baklagiller: İçinde bulunan lifler sayesinde gayet faydalı, tutan ve bitkisel protein bakımından çok faydalı bir besin kaynağıdır. İçerisinde dörtte bir oranında protein barındırır.

Tahıllar: Yulaf, bulgur gibi tahıllar en eski besin kaynağıdır. içerisinde bol miktarda karbonhidrat, protein ve B vitamini bulundururlar. Yulafı sporcuların yaptığı gibi kaynar suyla yemek yerine yemeklere katarak yemeklere lezzet katabilirsin. Örneğin köfteye bayat ekmek kırıntısı yerine yulaf koyabilirsin. Çorbalara yulaf katabilirsin. Bu böyle sürüp gider. Bulgura gelince. Neredeyse her gün bir öğünde yemelisin. Pirinç pilavı yerine bulgur pilavı yapabilirsin. Bulgur en yararlı karbonhidrat deposudur. Suda çözülebilen lifleri sayesinde kan şekerini kontrol ederek kolesterol düşürülebilir.

 

Sağlıcakla Kalın sevgili Bilgi Doktoru okurlarım. Sizler de günlük beslenme alışkanlıklarınızı bizlerle paylaşın…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir