Reflü Hastalığının Tedavi Yöntemleri

REFLÜ NEDİR?

Mide içerisinde bulunan yakıcı ve sindirici özelliği olan mide özsuyunun yemek borusuna gerisin geriye kaçması söz konusudur. Normalde insanlar yutkunduğunda yemek borusu bir ara yol görevi oynar.

Yutulan gıdalar mide içersine geçirilecek şekilde bir nevi süpürme hareketi ile mide içerisine geçirilir. Bundan sonra yine normalde yemek borusu ile midenin bileşke yerinde kasların daha fazla kasılması ile oluşan geri kaçısışı engelleyen bir kapak varlığı dikkati çeker.

Alt yemek borusu büzgeci diyebileceğimiz bu oluşum değişik nedenlerle yeterince kasılamaz ise veya uygunsuz gevşemeler gösterirse, mide içerisiği geriye kaçacaktır. Alt yemek borusu büzgecinin gevşemesi veya yeterince kasılamaması kendiliğinden oluşabileceği gibi bazı görünen ve bilinen sebeplerde vardır.

 

REFLÜ HASTALIĞINA CERRAHİ MÜDAHELE

Laparasokopik cerrahi ile yemek borusu alt uca müdahele  ile kapak görevi görmesini sağlamak.
Tedaviyi uzun süre kullanmak istemeyenlerde, tedaviye dirençli olanlarda- gerçekten reflü hastalığı var olduğu kanıtlandıktan sonra, barret özofagusu gibi komplikasyonu olanlarda cerrahi değerlendirilebilir. Bugün için cerrahi veya ilaç tedavisi her hastada ayrıca değerlendirilmelidir. Her iki metodun avantaj ve dezavantajları vardır.


-------- Sponsorlu --------

 

Reflü Hastalığının Tedavi Yöntemleri?

Az ve sık yemek , çabuk yememek, mideyi aşırı doldurmamak
Dar giysiler ve kemerler kullanmamak
Yatmadan 4 saat önce yemeği bitirmiş olmak
Kilo vermek
Yatağın baş kısmının bacak altına birer tuğla ile yükseltmek

 

REFLÜ’de Endoskopik Metodlar

reflü tedavisinde araştırma halindedir. Alt uca özel cihazlarla radyofrekans enerji verilerek alt uctaki büzgeç bölgesini güçlendirmeye çalışılmaktadır. “stretta” işlemi dene bu işlemde henüz rutin kullanımda değildir.

 

REFLÜ İÇİN İlaç TEDAVİSİ

Asit baskılayıcı ilaçlar- proton pompa engelleyici grup en etkilidir.
Uzun yıllar – 15 yıla kadar kullanılabilir.

 

Sağlıcakla Kalın Değerli Bilgi Doktoru okurlarım.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir