PRP (Platelet Rıch Plasma) Tedavisi nedir?

Açılımı Platelet Rıch Plasma yani PRP tedavisi  doku yenileme tedavisi ile hastadan alınan kan santrifüj işlemi yapıldıktan sonra özel bir tüp içinde bir jel yardımıyla kırmızı kan hücreleri, beyaz hücrelerden ve plazmadan ayrıştırılabilmektedir. Uygulanan bu plazma sadece bir kez elde edildikten sonra hastanın cildine değişik yollarla enjekte edilebilmektedir. Bu yazımızda siz değerli Bilgi Doktoru okurları için PRP yönteminin uygulanışıyla ilgili birkaç bilgi verdik.

 

PRP cilde nasıl uygulanır ?

 

PRP uygulanan kişi 3-4 haftanın sonucunda etkileri gözlemlemektedir. Lekelerde azalışlar meydana gelmekte ve cilt yüzeyi daha parlak, gergin ve canlı bir görünüm kazanmaya başlamaktadır. Doku yenilemede kanda bulunan büyüme faktörleri, kollajen üretimini çoğaltmakta doku yenilenmesine büyük ölçüde yardımcı olmaktadır. PRP sayesinde lekelerin giderilmesi, sivilce izlerinin yok olması cildin daha gergin, canlı ve parlak görünmesini sağlanmaktadır. Problemli olan herhangi bir kısımda uygulanabilmektedir. Yüz, dekolte,boyun, ve el üstü gibi bölgelerde uygulanabilir.

 

PRP yönteminin olumlu yönleri nelerdir ?

PRP tedavisi hem doktorlara hem de hastalara bir takım avantajlar sunmaktadır. Bunlar:


-------- Sponsorlu --------

 

  • Alerjenik değildir. Çok basit uygulanır.
  • Kullanılan materyel bütünüyle hastadan alınan materyeldir.
  • Dokuların yenilenmesi ve gençleştirilmesi en önemli avantajdır.
  • AIDS, hepatit gibi bulaşıcı hastalığa yakalanma riski yoktur.
  • Daha çabuk iyileşme söz konusudur.

 

PRP yöntemi hangi alanlarda uygulanır ?

PRP yöntemi açık olarak plazma uygulaması hücresel onarımın uygulama alanlarından yalnızca biridir. Yeni bir yöntem olmamakla beraber dental (diş) implantlarla başlayan uygulama alanları estetik tıp, ortopedi, iyileşmeyen yara tedavisi gibi bir çok alanlara doğru genişleyerek yayılmaktadır. Kısa bir zaman sonra kronik ağrı tedavisinde tendon hasarlarında, romatizmal yakınmalarda PRP’nin kullanımıyla alakalı bir çok sayıda bilimsel araştırmanın yayınlanması beklenmektedir. Uygulamadan hemen sonra deride sağlıklı bir parlaklık gözlenmektedir. Bir zaman sonra bu parlak görünümde biraz gerileme olur, fakat bir kürden, yani 3 veya 4 uygulamadan sonra canlandırıcı etkisi daha belirgin bir duruma gelir.

 

 

PRP uygulamasının Yan Etkileri Nelerdir?

 

PRP de plazma hastanın kendi kanı ile hazırlandığı için kan yoluyla bulaşan bulaşıcı vakalara yakalanma yada alerji olma riski yoktur. Yalnızca işlem esnasında kızarıklık meydana gelebilmektedir ve bu kızarıklık birkaç saat sonra kendiliğinden geçmektedir. Platelet sayısı az olan hastalarda, kanser hastalarında bu yöntem uygulanamaz.

 

Konuyla ilgili bilgi ve tecrübelerinizi değerli Bilgi Doktoru okurlarıyla paylaşabilirsiniz.

 

1 YORUM

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir