Omega 3 ve 6 Nelere İyi Gelir

Omega 3 herkesin mutlaka sıklıkla duyduğu ama ne olduğu ve ne işe yaradığı konusunda pek fazla bilgi sahibi olunmayan bir konudur.

Biz de siz değerli Bilgi Doktoru okurları için konuyla ilgili araştırmalarımızı aşağıda paylaştık. Omega 3 ile ilgili merak ettiklerinizin cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz.

 

Omeg 3 Tanımı Nedir?

Omega-3 yağ asitleri vücudumuz tarafından üretilmeyen ve kesinlikle dışarıdan alınması gereken doymamış yağ asitlerine denir.

 

EPA ve DHA

Omega 3’lerin içinde sağlığımıza en lazım olan bileşimler EPA (eikosapentaenoik asit  ) ve DHA (dokosaheksaenoik asit) ‘tir. EPA ile DHA’nın önemli kaynaklarından biri soğuk deniz balıklarıdır.

Denizlerimizdeki fazla pislenme, Ülkemizde’deki balıkların sıcak deniz balıkları olmaları ve yeteri kadar EPA ile DHA bulunmaması sebebiyle Omega-3 desteği bakımından saflığı ve temizliği kanıtlanan Omega-3 ürünlerinin tercihlerinizde olmalıdır.

 

ALA Ne Anlama Gelir?

Yeşil yapraklı sebzeler, keten tohumları, ceviz ve soyada bulunan Omega 3, bitkisel Omega-3 kaynağı olan alfa linolenik asit olup buna kısaca ALA denilmektedir.

Ancak bedenimiz ALA’nın kısıtlı bir bölümünü EPA ve DHA’ya çevirebilmesi sebebiyle, bitkisel kaynaklı Omega-3’ler balık kaynaklı Omega-3’ler gibi etkili olamazlar.

 

EPA ve DHA’nın görevleri nelerdir?

İnsan beyninin gri maddesi, retina ile sinirlerimiz şeklindeki kilit dokuların yapısının önemli bir bölümünü DHA meydana getirir. DHA, beynimizde yüzde 15-20, gözlerimizde ise yani retinada yüzde 30-60 oranında bulunur.

İşte bu sebeple hem zihnimizin hem de gözlerimizin sağlığında oldukça önemli bir faktördür. Başka bir Omega-3 çeşidi olan EPA, kalp ve damar sağlığının iyi olmasında, alerji ve zihinsel zedelenmelerin engellenmesinde etkili olmaktadır.

Son günlerde artış gösteren fast-food gibi beslenme alışkanlıklarımız , bitkisel yağların çok kullanılmasından ötürü bedenimize aldığımız Omega 6 oranı, Omega 3′ oranına göre ortalama 10 kat fazladır. Halbuki, doğru olan oran iki birim Omega 6’ya karşılık bir birim omega 3’tür.


-------- Sponsorlu --------

Bozulan bu denge ile Omega 3’lerin az alınması, kardiovasküler hastalıklar, sinir sistemi rahatsızlıkları, kronik iltihabi durumlar, romatizmal hastalıklardan kansere kadar varan bir yelpazede sağlık sorunlarımıza neden olabilmektedir. İşte bu sebeple uzmanlar Omega-3 / Omega-6 dengesini sağlayabilmek için dışardan omega 3 besin destek ürünlerinin alınmasını tavsiye etmektedir.

 

Omega 3’ü ne Zaman Kullanmalıyım ?

Anne karnında başlayıp; çocukluk, ergenlik, yetişkinlik ve yaşlılığa kadar bedenimizin Omega 3 bakımından desteklenmesi gerekmektedir.

 

Çocukların Gelişiminde Omega 3 Etkisi

– Beyin oluşumunu desteklemektedir.
– Öğrenme, konsantrasyonu ve sorun çözme yeteneğini arttırmayı desteklemektedir.
– Konuşma sorunu ve zayıf koordinasyonda düzelme sağlamaya yardım etmektedir.
– Dikkat eksikliği ve hiperaktivite sorununun tedavisini desteklemektedir.
– Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardım eder.
– Astım semptomlarının görülme sıklığını azaltmaya yardım eder.

 

Gebelik ve Emzirme Dönemlerinde Omega 3 Etkisi

– Omega 3’ler, anne karnındaki bebeğin beyin, göz ve sinir sisteminin sağlıklı gelişimine yardım eder.
– Omega 3’ler çocuğun matematik zekasının geliştirilmesine, okuma, telaffuz ve yazma beceresini artırılmasına yardım eder.
– Erken doğum ihtimalinin azaltılmasına yardım eder.
– Annede doğumdan sonraki depresyon ihtimalini azaltılmasına yardım eder.
– Annede yüksek tansiyon görülme ihtimalini azaltmayı desteklemektedir.

 

Göz Sağlığı için Omega 3 Etkisi

– Fazla miktarda Omega 3 kullanımı gözde yaşa bağlı olarak oluşan sarı nokta hasarları ihtimalinin azaltılmasına yardım eder.
– Omega 3’ler , gözdeki kuruluk durumunun azaltılmasına yardım eder.

 

Konuyla ilgili bilgi ve tecrübelerinizi sizde değerli Bilgi Doktoru okurlarıyla paylaşabilirsiniz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir