Kadınlarda Çikolata Kisti

Günümüzde 8 – 10 kadından birinde karşılaşılan çikolata kisti (Endometrioma) yumurtalık kapasitesinde azalmaya neden olurken kısırlığa sebep olabiliyor. Liv Hospital Ankara Kadın Doğum Uzmanı Prof. Dr. Esat Orhon, çikolata kisti ile ilgili bilmemiz gerekenleri 10 madde halinde özetledi.

Kadın Hastalıkları Çikolata Kisti ile ilgili Bilmeniz Gerekenler

1- Endometriozis hücreleri adet kanaması olarak döküldüğünde, şayet bir organın içerisinde yer aldıysa, örnek olarak yumurtalık içerisinde, dışarıya akamaz ve yumurtalık içinde kist olarak kalır. Burada biriken adet kanaması zaman içinde koyu kıvamlı, kahverengi ve yapışkan bir sıvı biçimine dönüşür. Bu sıvı eritilmiş çikolata renginde olduğu için “çikolata kisti” adı verilmiştir.

2- Bu hastalık, adet gören kadınlarda rastlanmaktadır. Bu nedenle buluğ öncesi kız çocuklarında ve menopoz ardından adet kanamaları sona ermiş kadınlarda olmaz.

3- Bayanların kendi hatalarından kaynaklı bir hastalık değildir. Alınan ilaçlar, yiyecekler ve bilhassa çikolata yemekle bir ilgisi yoktur.

4- Hastalarda farklı şikayetlere yol açabilir. Adet kanamaları oldukça sancılı geçebilir. Rahim iç organlarda yapışıklıklara neden olabileceği için cinsel ilişkilerde ağrı meyadna gelebilir.


-------- Sponsorlu --------

5- Adet kanamalarının bir müddet durduğu hamilelk ve emzirme zamanlarında çikolata kisti küçülür ya da tamamiyle kaybedilebilir. Fakat adet kanaması ile üreyen bir hastalık olması sebebiyle ilerleyen zamanlarda yeniden ortaya çıkma ihtimali oldukça fazladır.

6- Tedavi tercihleri hastanın kişisel haline göre belirlenmektedir. Sancılı adet kanamalarına sebep oluyorsa bu oldukça önemli bir ölçüttür. Şayet hasta öğrenci ise ve okuldan izin alarak eve geliyorsa ya da çalışan bir bayan iş yerinden izin stiyorsa, bu “iş gücü kaybı” derecesinde hastalık olup, kesinlikle tedavi edilmelidir.

7- Eğer hastanın hamilelik beklentisi yoksa, günlük haplar ile adet kanaması sancılarına çözüm bulabilir. Çocuk yapmayı düşünüyorsa, yumurtlamayı arttıran ilaç kullanımı etkin sonuç verecektir.

8- Çikolata kisti yumurtalık kapasitesinde azalmaya neden olabilir. Bu durumda şayet tüpler açık ve sağlamsa aşılama, tüpler tıkalıysa tüp bebek tedavisi yapılması gerekmektedir.

9- Her ne yolla tedavi edilirse edilsin, çikolata kistinin aynı yumurtalık ya da diğer yumurtalıkta yenileme ihtimali her zaman mevcuttur. Doğum yapmak ve uzun zaman emzirmek bu ihtimali azaltabilir ya da erteleyebilir.

10- Çikolata kisti hastalığı olan bir kadın, ideal aralıklara muayene olmalı, ultrasonografiye girmeli ve düzenli aralıklarla CA-125 kan testi yaptırması gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir