Hamilelikte (Gebelikte) Tiroid Hastalığı

Hamilelikte kanda bulunan beta-hcg hormonu hamileliğin 12. hastasına kadar artış göstermektedir. Bu sebeple hamileliğin ilk zamanlarında kanda bulunan T2 ve T4 denilen tiroid bezinden salgılanmakta olan hormon miktarı artış göstermektedir. Bu artış sonucunda TSH miktarında azalma olmaktadır.

Bu geçici etkinin anne yada bebeğe yararı olup olmadığı bilinmemektedir.

Hamilelikte Tiroid ile alakalı bilmek istedikleriniz siz değerli Bilgi Doktoru okurları için şu şekilde sıraladık.

Tiroid bezinin çalışmasını kontrol etmek amacıyla TSH testi kullanılır. Hamilelik aylarına göre bu testin sonuçları farklılık gösterebilmektedir. Olması gereken TSH test sonuçları ilk 3 ayda; 0,1-2,5 , ikinci 3 ayda; 0,2-3 ve üçüncü 3 ayda; 0,3-3 aralarında olmalıdır.


-------- Sponsorlu --------

 

Gebelikte Tiroid Hastalığı Bebeği Etkiler mi?

Hipertiroidizm Hastalığı

Graves hastalığı bulunan bayanların bebeklerinde yüzde 1-5 oranında bu hastalık görülmektedir. Bu hastalık bebeğe anne karnındayken geçen TSH reseptör stimulating antikorlarına bağlı olarak oluşmaktadır.

Hipotiroidizm Hastalığı

Hipotirıidizmin en temel sebebi Hashimato hastalığından kaynaklanmaktadır. Bir başka nedenleri ise radyoaktif iyot tedavisi, iyot eksikliği, suabakut tiroidit, tiroidektomi olabilir.

Hamilelikte tiroit hormon testinin sürekli olarak yapılması gerekmemektedir. Hamile kadının tiroid rahatsızlığı varsa yada şikayetler yeni başlamışsa test yapılabilir.

 

Tiroid ile alakalı bilgi ve tecrübeleriniz siz de değerli Bilgi Doktoru okurlarıyla paylaşabilirsiniz. Ayrıca bu konuyla ilgili sorularınız varsa cevaplamaya hazır olduğumuzu hatırlatmak isteriz. Sağlıcakla kalın..

 

2 YORUM

  1. Pingback: Diyet Hamilelere Zararlı Mı » Bilgi Doktoru

  2. Pingback: Sülük ile Tiroid Tedavisi » Bilgi Doktoru

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir