D Vitamininin Alzheimer İçin Faydaları

Bilim adamları tarafından yürütülen bir çalışmada, Alzheimer hastalığının tedavisinde D vitamininin çok ciddi işlev gördüğü tespit edildi.

Alzaymır Hastalığına D Vitamini

Bir kaç üniversiteden toplanan bilim adamı, laboratuvar deneyleri neticesi D vitamininin alzaymır hastalığını tedavi edici etkisi olduğu kanısına vardı.

Araştırmanın koordinatörlerinden İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oytun Erbaş, yaptığı açıklamalarda, 2010 yılından beri fareler üstünde “rafine şeker” in etkilerini incelediklerini belirtti.

Alzheimer ve D Vitamini Çalışması Deneyi

Proje içerisinde, Ege Üniversitesinden Prof. Dr. Dilek Taşkıran ve Prof. Dr. Altuğ Yavaşoğlu, Gaziosmanpaşa Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Dürdane Aksoy, Kilis Devlet Hastanesinden Dr. Mustafa Sağcan ve Turhal Devlet Hastanesinden Dr. Volkan Solmaz’ın da yer aldığını söyleyen Erbaş, deneysel farelerde ortalama 2 ay rafine şeker kullandıklarını söyleyerek;

Deneyde, 8 haftanın ardından farelerin gösterdiği davranışları değerlendirdiklerinin bilgisini veren Erbaş, “Uzun süre rafine şeker alan bu hayvanların karaciğerlerinde yağlanma gerçekleştiğini gördük. Deneyimizde ayrıca bu farelerde önemli bir bellek bozulması oluştu yani alzaymıra benzer bir bunama meydana çıktığını gördük” dedi.

Erbaş, “Metabolik Sendrom ile Obezitesi Olan Farelerde Oluşan Alzaymırı D Vitamini Tedavisi Engellermi?” konulu araştırmasındaki asıl amaçlarının, yüksek oranlarda rafine şekerin beyni etkileyerek bu organda bazı değişiklikler yaptığını ve nöronlarda yıkıma neden olduğunun tespiti olduğunun altını çizdi.


-------- Sponsorlu --------

Kışın D Vitamini Seviyesine Dikkat Edilmesi, Dışarıdan Desteklenmeli

Halkımızın kesinlikle D vitamini düzeyini kontrol ettirmesi, değerleri düşükse de dışarıdan karşılaması gerekiyor. Bilhassa kış mevsiminde bu yapılmalı çünkü yaz günlerinde D vitaminini güneşten karşıladığımız için böyle bir problem fazla görülmüyor” diye konuştu.

D vitamininin, alzaymırı engellemeye yardımcı olduğunu belirlediklerini söyleyen Erbaş, deneysel bulgularının ayrıca klinik araştırmalarla desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Erbaş, çalışmalarının neticesinin uluslararası prestijli Life Science dergisinde yayımlandığını da altını çizerek aktardı.

Terk etmeniz Gereken Alışkanlıklar

1- Sigarayı Bırakmak

Sigara içmek vücudunuz çeşitli bölgelerine zarar verir ve beyin de bunlardan biridir. Sigara içenlerin, içmeyenlere oranla Alzheimer’a yakalanma riski %45 daha fazla.

2- Başınızı Her Türlü Darbeden Koruyun

Başınızı çok sert bir yere çarptığınızda demansa yakalanma riskiniz var. ABD’de yapılan bir araştırmada travmatik beyin yaralanmalarının, Alzheimer’a neden olan bir etken olduğu görüldü.

3- Alkol Kullanımını Bırakın

Alkol tüketimi demans riskini arttırıyor.

Günde bir kadeh şarap içmenin Alzheimer’ı önlediğine dair araştırmalar olsa da fazla alkol tüketiminin Alzheimer’a neden olduğu bir gerçek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir