19 Kasım Dünya KOAH Günü ve Türkiye’deki Durum

Kronik Tıkayıcı Akciğer Hastalığı’nın (KOAH), dünyadaki bütün ölüm sebepleri arasında 4. sırada ve bulaşıcı olmayan hastalıklar içerisinde ise 3. sıradaki ölüm sebepleri arasında yer alıyor.

Kronik Tıkayıcı Akciğer Hastalığı ile ilgili bilmeniz gerekenleri Bilgi Doktoru sitenizde sizler için paylaştık.

KOAH 2014 TEMASI ETKİNLİĞİ “YÜRÜYÜŞ”

Türk Toraks Derneğince, 19 Kasım Dünya KOAH Günü sebebi ile yapılan açıklamada, bu yılın temasının “yürüyüş” şeklinde olacağını belirlediklerini belirtti.

Kronik Tıkayıcı Akciğer Hastalığının nefes yollarında mikroplarla meydana gelmeyen bir iltihaplanmaya bağlı oluşan ilerleyici bir akciğer rahatsızlığı olduğu belirten açıklamalarda, hastalığın rastlanma sıklığının 40 yaş üzeri yetişkin insanlarda % 15-20 oranında olduğu aktarıldı.

Türkiye’de KOAH Durumu

“Ülkemizde 40 yaş üzeri her 5 bireyden 1’inde KOAH görülüyor” sözlerine yer verilen açıklamada, şunlar aktarıldı: “Ortalama olarak 10 KOAH hastasının sadece bir tanesi hekime müracaat etmiş ve doğru tanı elde edebilmiştir. Bu şekilde, Türkiye’de mevcut 3-5 milyon civarındaki KOAH’lı hastanın yalnızca 300-500 bin tanesi kendisinde hastalık bulunduğunun farkındadır.

Küresel Hastalık Yükü Çalışması istatistiklerine göre, KOAH senede 2,9 milyon ölüme sebebiyet vermektedir. Günümüzde dünyada bütün ölümler içerisinde dördüncü  ölüm sebebi, bulaşıcı olmayan hastalıklar içerisinde ise üçüncü ölüm sebebi olan KOAH, meydana gelen bütün ölümlerin de % 5,5’inden sorumlu olduğu biliniyor.”

 

2014-dunya-koah-gunu-hareketli


-------- Sponsorlu --------

Sigara ve KOAH Etkileri

KOAH oluşumu için dünyada en çok rastlanılan etkisinin sigara dumanı olduğu belirtilen açıklamada, şunlar aktarıldı: “Sigara içenler, içmeyenlere nazaran, daha çok solunumsal şikayetlere, daha çok solunum fonksiyon kaybına ve daha yüksek KOAH ölüm oranlarına sahiptirler.

Pipo, puro, nargile tarzı tütünsel ürünler ile çevresel tütün dumanı da KOAH oluşumuna etki ediyor. KOAH oluşumunda genetik risk faktörlerinin rolü henüz çok net aydınlatılamamış olmasına rağmen, sağlıkta eşitsizlik, bilhassa odun, tezek, kök benzeri yakıt tüketimine ikincil iç ortam hava kirliliği ve tozlu-dumanlı iş yerlerinde çalışmanın en ciddi çevresel risk faktörleri olduğu biliniyor. Yetersiz fiziksel aktivite de artık bir risk faktörü olarak kabul edilebilir.”

Kronik Tıkayıcı Akciğer Hastalığında en çok rastlanılan şikayetlerin nefes darlığı, öksürük ve balgam çıkarma biçiminde görüldüğüne dikkat çekildi.

TBMM’ye KOAH Bilgi Toplantısı

19 Kasım Dünya KOAH Günü sebebiyle yapılacak farkındalık etkinlikleri kapsamında, Türk Toraks Derneğince, TBMM’de hastalık ile sigarayı bırakma teknikleri hakkında bilgilendirme toplantısı hazırlanacak. TBMM Konferans Salonu’nda yapılacak toplantının ardından isteyen vekillere KOAH tanısı için belirleyici olan nefes ölçüm testi de yapılabilecek.

 

KOAH VİDEOSU

Ülkemizde KOAH Gününün farkındalıkları ile ilgili bilgi ve tecrübelerinizi siz de değerli Bilgi Doktoru okurlarıyla paylaşabilirsiniz. Ayrıca bu konu ile alakalı sorularınız varsa cevaplamaktan memnuniyet duyarız. Sağlıklı günler geçirmeniz dileğiyle…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir